Варненският куклен театър спечели три награди на фестивала в Баня Лука

Държавният куклен театър – Варна спечели три отличия на  VІІ Международен фестивал на детските театри – Баня Лука, Република Сръбска за спектакъла "Приказка за пеещото дърво". Културният форум се проведе от 12 до 17 октомври 2008 г. С награди за актьорско майсторство са отличени актрисите Емилия Петкова и Евгения Василева. А наградата за най-добра режисура на фестивала бе присъдена на Славчо Маленов, режисьор на "Приказка за пеещото дърво”.

В тазгодишното издание на фестивала участваха 14 театри от 8 държави – от почти всички балкански страни, Германия, Словакия и Франция.

Постановката на "Приказка за пеещото дърво" е на Славчо Маленов, а сценографията – на Васил Рокоманов. Музиката е на Владимир Джамбазов. Ролите изпълняват Евгения Василева, Емилия Петкова, Боян Стоянов, Красимир Добрев.

Малката Принцеса живее волно и безгрижно в царството на баща си. Вещицата, която наблюдава отстрани, се промъква в двореца и я подстрекава  да поиска за рождения си ден златен лист от Пеещото дърво, който ще й донесе пълно щастие. След като желанието й не е удовлетворено, примамена от Вещицата, Принцесата напуска двореца и бива отвлечена на самотен остров в морето. Тук момичето осъзнава грешката си и горчиво се разкайва. С помощта на Русалката тя получава мечтания лист от Пеещото дърво.

Спектакълът е удостоен с Голямата награда “Златният делфин” и още пет награди на ХІІІ Международен куклен фестивал “Златният делфин” (2005).

Сподели в: