Варненската опера открива сезона със „Севилският бръснар”

Началото на музикалната есен в морския град е на 16 септември

Оперно-филхармонично дружество – Варна започва своя 63-и творчески сезон с поредица от вълнуващи срещи с операта, оперетата, мюзикъла и балета. За взискателната публика в морския град е подготвена енергична септемврийска програма от любими заглавия, в които има и дълбок драматизъм, и много радост от живота.

Началото е със „Севилският бръснарна 16 септември под диригентството на маестро Христо Игнатов. В началото на новия сезон жизнерадостната опера на Росини ни поднася колекция от талантливи български гласове. Сред тях изпъкват Вяра Железова (Розина) и Николай Моцов (Алмавива).

Вяра Железова е възпитаник на НУИ "Добри Христов" – Варна и Музикалната академия "Панчо Владигеров" в София.Завършва майсторския клас на професор Елена Киселова и Илка Попова.  Пее в постановки в Испания, Франция, Италия, Португалия, Германия, Афганистан, Египет, Кипър, Швейцария, Дания, САЩ.
Изпълнява партията на Розина и в международната коопродукция на Глобълсити опера – "Евростейдж", сценография и хореография на Дарио Фо.

Николай Моцов е носител на награди от националните конкурси “Светослав Обретенов”, “Парашкев Хаджиев” и “Любомир Пипков”, както и от международния конкурс за млади оперни певци “Борис Христов” – София. Завършил е ДМА “Панчо Владигеров” при проф. Илка Попова и проф. Павел Герджиков. Дебютира на Русенска сцена в “Реквием” от Моцарт (1998).
Получава ангажименти в оперни театри у нас и в чужбина – Холандия, Германия, Франция, Швейцария, Белгия и др. Изпълнява централни тенорови партии от опери на Моцарт, Росини, Доницети, Чайковски, Верди и др. Често гостува и на варненска сцена.

Най-изпълняваната опера на Верди – „Травиата“ ще вълнува своите почитатели и този сезон. Първото и изпълнение за тази есен е на 18 септември. Сред солистите са сопраното Станислава Иванова в ролята на Виолета, тенорът Николай Моцов в ролята на нейния любим Алфред и баритонът Свилен Николов в ролята на Жорж Жермон.

Станислава Иванова беше запомнена със своята изява на конкурса „Гена Димитрова” в Плевен през май тази година, където журито й присъди наградата за най-добро изпълнение на българска песен.

На 23 септември варненци ще гледат своя фаворит за последните сезони – „Българи от старо време”. Българската оперета по музика на Асен Карастоянов и либрето на Коста Райнов по повестта на класика Любен Каравелов ще бъде дирижирана от маестро Станислав Ушев. На сцена отново ще излязат колоритните типажи от националното ни Възраждане, пресъздадени пълнокръвно от ярките комици Стефан Рядков (Дядо Либен) и Руслан Мъйнов (Хаджи Генчо) под режисурата на Николай Априлов.

Новата среща с царицата на оперетите е на 25 септември. Класическата оперета „Царицата на чардаша” от Имре Калман – едно от най-поставяните в цял свят заглавия, ще се играе във Варна под палката на диригента Владимир Бошнаков. В главните роли ще гастролират Стефан Петков (Едвин), Александър Господинов (Бони), Лина Ковачева (Цецилия), в партньорство с  Вяра Железова (Силва) и Антоанета Маринова (Щаси) от състава на Варненската опера.

От ваканция ще се завърне и Варненската детска опера. На 28 септември младите дарования под диригенството на Ганчо Ганчев ще представят мюзикъла “Хлапето” от Тибор Наги по едноименния филм на Чарли Чаплин. Този спектакъл вече има своите запалени фенове сред младежката аудитория на морския град, която оценява изявите на участниците в детската опера и техните партньори – актьорите от Варненския драматичен театър Надя Панайотова, Петя Петкова, Пламен Георгиев и Георги Велчовски. Познатите филмови кадри оживяват на сцената с идеята, че в живота няма по-голяма ценност от любовта, съчувствието и доверието между хората.

Щедри порции радостно настроение в последния ден на септември ще предложи балетният концерт “Щраусиана” – в две части по музика на Йохан Щраус и Фредерик Шопен. Хореограф-постановчик на спектакъла е Константин Илиев. Участва цялата балетна трупа на ОФД – Варна с художествен ръководител Екатерина Чешмеджиева.

В първата част на сцената звучат колажи от най-популярните валсове, галопи и полки на Йохан Щраус. Втората част от балетната вечер, озаглавена „Триада”, е по музика на Шопен.

Сподели в: