Варна се приговя за новия кинофест „Карантината”

На 23 август от 20:00 часа на плажа на рибарско селище „Карантината” в кв. Аспарухово, Варна ще се състои пилотното издание, на което ще бъде официалното обявяване на новия международен фестивал за късометражно кино „Карантината”. От догодина младите и все още неизвестни кинаджии ще имат нова сцена за изява. Фестивалът ще бъде за дебюти на млади творци до 35 години, с идеята да стане място за популяризиране на филмите им.

В програмата е предвидена видео презентация на фестивала, представяне на неговия уеб сайт, както и фотографска изложба. Целта на пилотното издание е популяризирането на „Карантината” и привличането на средства за първия кинофест през септември 2015 г.

„Избрахме кино-форумът да се прави на рибарско селище „Карантината”, защото то е част от културно-историческото наследство на Варна. Това е нашата подкрепа да го опазим”, заяви художникът Дарин Сотиров. Той разкри, че за първото издадие на фестивала догодина, екип на школа „Дедал” подготвя документален филм. Той е за рибарските задруги във Варна, които са застрашени от изчезване заради нарастващата урбанизация и строителството по бреговата ивица.

Идеята за създаването на кинофестивал „Карантината” е пряко свързана с историята на местността, където ще се провежда. В миналото тук е имало лечебници, в които идващите от чужди пристанища моряци са били изолирани при съмнения за болест. В града са били допускани едва след карантинен период от 40 дни, но само ако не проявят симптоми на зараза.

Като аналогия с настоящето, в подобна изолация днес се намират младите хора и най-вече все още нереализираните кинотворци. Те също са в състояние на карантина, в което ги поставят съвременните реалности, добавят от екипа на фестивала: „Искаме да променим ситуацията и да подкрепим младите хора в техните първи стъпки в кинематографията и визуалните изкуства”.

Прочетете още:
Всеки понеделник в One More кино показват филми под звездите

Сподели в: