Варна е домакин на Международния музикален фестивал Радар 2015

От 21 до 23 август в центъра на Варна ще се проведе Международният музикален фестивал Радар 2015. Акцентите:

– Първият концерт, организиран досега в Обсерватория
– премиерата за България на филма Bjork: Biophilia Live и
– разтърсваща електронна вечер с аудио-визалното дуо от Хамбург incite.

Нововъзникналият фестивал RADAR се организира от фондация за културно развитие СИДЕЯ и музиканта и композитор Димитър Бодуров за втора поредна година. Фестивалът се интересува от безграничните възможности на взаимодействие на музиката с останалите форми на съвременно изкуство. Целта му е да представи музикални проекти, в които по кохерентен начин се срещат филм, видео арт, поезия, театър, танц и нови технологии. Тук джазът, електронната и съвременната класическа музика са част от едно цяло с различни прояви – концерти, аудио-визуални експерименти, съвременен танц и музика на живо, отворени дискусии, работилници и ателиета за деца и възрастни.

Отворена за смели идеи под мотото „Фестивал отвъд музиката”, платформата представя нови за България формати и концерти на световно известни артисти от Германия, Франция, Холандия, Словения и Великобритания, както и утвърдени български имена от родната сцена.

В тон с новаторския дух са избрани и локациите – места в града, чието музикално лице е непознато, като новото културно пространство във Варна – вътрешния двор на Градска художествена галерия, където ще се представят аудио-визуалните проекти или Обсерваторията, която ще има своята премиера като музикална сцена с концерта на виртуозната цигуларка Биляна Вучкова. В рамките на RADAR 2015 за първи път в България ще се излъчи филмът Bjork: Biophilia Live (www.biophiliathefilm.com), записан на живо от представянето на Бьорк в лондонския Alexandra Palace през 2013г. както и серията късометражни филми Fugues на Антоан Вивиани. Аудио-визуалното дуо от Хамбург incite (www.incite.hamburg) ще представи за първи път пред българска публика специална селекция light spin от последните им сетове.

Още в програмата на фестивала: Ме/the City – холандско-българският проект на Йост ван Феен и Петър Дундаков „опакова” визуално и звуково двора на Градска художествена галерия. Иван Шопов, известен още като DJ Cooh и Balkansky, представя Eclypsis – уникален нов сет заедно с визуалния артист Ели Жотева. Проектът Causality на базираните в Амстердам творци Питър Ленг (английски хореограф: www.peter-leung.com) и Димитър Бодуров съчетава съвременен танц с музика на живо. Представлението участва в оригиналния си състав в престижния културен фестивал ORIGEN в Швейцария на 7-ми август тази година, а по време на RADAR ще има своята своеобразна премиера с участието на четирима български танцьори, представители на различни танцови школи от 3 български града – формат, който досега не се е случвал в България, джаз атмосфери и електроника с българския фаворит FlyWeToTheMoon (facebook/Fly We 2 The Moon) аудио-визуално пътешествие с Франк Вигру (звук и музика на живо:
www.franckvigroux.com ) и Антоан Шмит (визуализации и генерирано видео: www.antoineschmitt.com ), соло концерт на екстравагантната пианистка от Словения Кайа Дракслер (www.kajadraksler.com ), както и любопитния сайт спесифик пърформанс are you kidding me?.

Тази година фестивалът получи наградата на EFFE LABEL 2015-2016 за продукция, отличаваща се с високо художествено качество, за събитията, които представя и за ключовото въздействие на местно, национално и международно ниво, което фестивалната платформа оказва. Призът е получен наравно със 761 фестивала от 31 страни.

Съпричастен към опазването на околната среда, RADAR има в екипа си специалист по зелени политики, който работи за тяхното прилагане в рамките на фестивала с цел да се намали произведеният отпадък.

Пълна информация за програмата, артистите и фестивала вижте тук.

Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на фонд „Култура” на Община Варна.

Сподели в: