Ваня Радева за Месеца на българската култура в Братислава през март 2018

Представяме ви Ваня Радева,  Директор на Българския културен институт в Братислава. Тя ни разказа повече за предстоящия Месец на българската култура в Братислава – март 2018 г., изпълнен с разнообразни културни събития.

Г-жо Радева, кои са основните акценти за Месеца на българската култура в Братислава през март 2018?

Месец март винаги е много натоварен за българските мисии и културни институти зад граница, заради националния празник, който трябва да се отбележи по достоен начин. Тази година задачата е още по-престижна, заради юбилея – 140 години от Освобождението, както и заради това, че България е във фокуса на вниманието, заради Българското председателство на Съвета на ЕС 2108. Българският културен институт и Посолството на Република България в Братислава обявиха целия март за Месец на българската култура, който започва още на 1 март с внушителна изложба живопис „Духовните корени на България” на Вълчан Петров. Авторът – един от най-забележителните и самобитни пловдивски художници, покори пространството на монументалната мраморна зала „Дворана” на Министерството на културата на Словашката република. Той се гордее с близо 40 самостоятелни изложби у нас и по света, носител е на голям брой български и международни награди.

Вечерта в кино „Люмиер” има среща-дискусия с г-н Бар Зоар, сценарист на документалния филм „Извън хватката на Хитлер, след което ще се прожектира самият филм.  Събитието е посветено на 10 март – деня на спасяването на близо 50 хил. български евреи.

На следващия ден – 02.03., е може би най-мащабното събитие за цялата 2018 година – тържествен концерт с участието на една от най-големите звезди на българската симфонична музика, виртуозния цигулар Светлин Русев, който пристига от Швейцария по покана на Културния институт и на Оркестъра на Словашкото национално радио. Българската следа в концерта, който ще се записва и излъчва по Националната телевизия на Словакия е много силна – диригент ще е маестро Константин Илиевски, високо ценен в Средна Европа. Ще има още българи, специално поканени за концерта, тъй като редом с европейски произведения, ще бъде изпълнена и рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров.

През следващата седмица – на 7 март следва изложба в залата на БКИ на художника Стефан Божков, която идва направо от Париж, за да се впише не само в Месеца на българската култура, но и в Месеца на Франкофонията, в който всяка година участваме по покана на Френското посолство и културен институт. Ще присъстват не само посланиците на България и Франция, но и делегация от 5 депутати на Националната асамблея на Франция.

По Канал 2 на Националната телевизия в два последователни петъка през март в кино-клуб Европейско кино ще бъдат прожектирани игралните филми, спечелили много престижни български и международни награди на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок” и „Слава”. Това е голям успех, който не се беше случвал от десетилетие.

Следва посещение на Театър 199 с култовата пиеса на Валери Петров „Театър, Любов моя”. Режисьор е Касиел Ноа Ашер, участват любими и красиви български актриси – Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Лилия Маравиля, Стефка Янорова.

Месецът ще завърши с концерт на младите дарования от Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София, които вече са печелили международни награди. Дуо Стефан Симов – пиано и Боян Боков – ударни ще свирят заедно с млади изпълнители от Братиславската консерватория. Ще има и поетичен панел от стихове на български възрожденски поети, изпълнени от студенти-българисти от катедрата по славянски езици на Университета „Коменски” в Братислава, посветени на 140-годишнината от Освобождението.

Вярвам, че след толкова вълнуващи и знакови събития през този наситен с българска енергия месец в Братислава – очарователната столица на Словакия,  ще посрещнем наближаващите Великденски празници с леко сърце и добро настроение.

Кои събития се радват на най-голям интерес в Българския културен институт в Братислава?

Всички събития при нас са винаги с много високо качество и словашката публика знае това. Концертите са особено предпочитани и всеки път хората ни стискат ръцете с благодарност. Специализирано музикално издание след концерта по случай 45-годишнината от основаването на БКИ излязоха с панорама на българската опера под заглавие „Българите го могат”. Това е страхотно вдъхновение за нас. Няма изкуство или жанр, който да няма отзвук в Словакия, когато участват българи. Братислава е на една ръка разстояние от Виена и тукашната публика е много култивирана и разбира от изкуство.

Българската диаспора пък много обича театъра. Тази възрожденска любов към театралното изкуство у българина е феномен и е нещо много съкровено. Не искам да се спирам върху фолклора, кухнята, това се подразбира по задание. Словаците ценят критичния дух и откровения поглед към самите нас на новото българско кино. Казват, че техните кино творци още нямат куража да надникнат толкова дълбоко и откровено  в проблемите и душата на съвременния словак, както го правим ние.

Основно българи, които живеят в града ли ви посещават или има по-широк интерес към събитията ви?

В никакъв случай – посещението е равнопоставено, даже с превес от словашката публика. България е много обичана тук. Българското Черноморие е място с много скъпи и романтични спомени за по-възрастното поколение, а младите също вече преоткриха България за себе си и осмислиха сантимента на своите родители. В Словакия България се ползва с добро име и уважение и заради това, че сме спасили делото на Св.Св. Кирил и Методий, които са покръстители на Велика Моравия и на словашкия народ.

Позната и близка ли е нашата култура в Словакия? Имаме ли традиции в партнирането?

Ние разполагаме с много скромни бюджети. Въпреки това гостуват най-изявените български творци, и то благодарение на партньорствата с местни организации и арт-фондации. Тук има многобройни международни фестивали във всички области на изкуството. Ние сме едни от ключовите участници, независимо от скромния ни финансов принос в конкретния форум. Словаците ценят качеството на българския културен продукт и са готови да платят, само и само български творци да участват, защото всеобщото мнение е, че сме много талантливи с интересно мислене и с нестандартни артистични концепции.

Какво пожелавате на читателите на Kafene.bg и какво на себе си за 2018-а?

Много здраве и добро настроение! Те са в основата на всичко. Знам го, защото имам толкова много идеи и контакти, също и огромен опит натрупан с годините, които искам да реализирам. Моля Господ да даде здраве, сили и енергия на всички българи. Трябва да се преборим не само с тежката си орис, но и с липсата на самочувствие и вяра в себе си, защото имаме с какво да се гордеем.

Програмата на Българския културен институт в Братислава можете да следите тук.

Сподели в: