"Вампирът Лестат" – безсмъртният антигерой на Ан Райс

Ан Райс – жената, която създаде митология с ренесансови пропорции

Сексапилен рокаджия, страстен любовник, изгнаник по кръв и убиец по душа – това е „Вампирът Лестат” (ИК „Изток-Запад”) на Ан Райс. Следващият велик кръвопиец след граф Дракула – безсмъртният Лестат, излиза от добре познатото мрачно готическо амплоа и разкрива нов впечатляващ образ, притежаващ интригуваща комбинация от морал, романтизъм и смелост.

След прочутия персонаж на Брам Стокър, заченат в мрачното въображение на прочутия ирландец в края на XIX век – граф Дракула, един от най-известните вампири в литературната история безспорно е Лестат дьо Лионкур. За разлика от жестокия и мрачен герой в „Интервю с вампир” (първата книга от поредицата „Вампирски хроники”), във „Вампирът Лестат” на Ан Райс главният герой е напълно различен – романтичен, морален, пленен от новия свят… Събуден сред опиянението на рокаджийските времена – осемдесетте години на XX век, вампирът, син на благородник от предреволюционна Франция, изгаря от желание да разкаже своето минало, криещо безброй макабрени тайни.

Ала получил веднъж дара на безсмъртието, Лестат не може да устои на порива, завладял и друг герой в първата книга – Луи – да открие истината за произхода на вампирите, да се срещне с най-древните представители на тази раса и да намери своето място в света… За да постигне целите си, Лестат нарушава закона, който всички кръвопийци почитат като свещен – разкрива се пред смъртните. Така, загърнат в наметало от вълчи кожи – първите жертви на стихийния му бяс, Лестат побира в себе си силата на животното, жестокостта на човека и мощта на вампира; целият свят става сцена за кървавите му трагедии, а хората са статистите в стремежа му към вечността…

Чрез образа на своя легендарен антигерой великолепният жанров шедьовър „Вампирът Лестат” ни предлага една своеобразна биография на вампирския образ. Книгата, блестящо разказана от Райс, вляла ренесансова енергия в цял поджанр, изковавайки своя собствена харизматична митология, пленява както с хищническия си чар, така и с интимната си емоционалност. „Вампирът Лестат”, пренесен майсторски на български език от известния и изтъкнат преводач Светлана Комогорова-Комата, затвърждава цяла епоха в областта на популярната култура. Персонажът Лестат получава и няколко екранни превъплъщения – в лицето на холивудски звезди като Том Круз и Стюарт Таунсенд.

Сподели в: