Вал Стоева за магията на Хари Потър в романите, филмите и книгите за оцветяване

Вал Стоева е главен редактор на сайт Detskiknigi.com и основател на фондация за насърчаване на четенето „Детски книги“. Освен това е майка на тийнейджърка и на двегодишен джентълмен. С Хари Потър я свързва не само любовта от първата прочетена страница преди 15 години, но и фактът, че с него и с Дж. К. Роулинг са родени на една и съща дата. Контретният повод за това интервю е излязлата наскоро втора книга за оцветяване "Хари Потър. Магически същества" (от серията "Колоритания" на Ink, Locus Publishing), както и шествието по кината на филма „Фантастични животни и къде да ги намерим“.

"Хари Потър" излезе извън романите и се настани в чашите, куклите, фланелките, а сега и в книгите за оцветяване. Мания ли е това, мода или уникално явление в тинейджърската литература (в книгите за деца и филмите знаем, че често се среща)?

Мисля, че „Хари Потър“ безспорно е явление в детско-юношеската литература, което промени из основи случващото се в тази сфера. Вярно е, че тенденциите в тийн литературата често водят до временно вманиачаване на читателите в тази или онази поредица, но книгите на Роулинг отдавна са излезли извън границите на модата. Те са класика, която вече почти двадесет години печели сърцата на поколения читатели.

Вече има и две книги за оцветяване с герои от "Хари Потър". Всички тези "хватки" в добрия смисъл на думата, според теб, водят ли  до повишаване интереса към книгата и към четенето?

Безспорно книгите за оцветяване могат да печелят и нови читатели, макар да са насочени по-скоро към феновете на поредицата. От друга страна, те са много подходящи за децата от новото поколение, които сякаш по-трудно възприемат книгите без илюстрации и същевременно обичат да творят. Затова подобни творчески занимания, базирани на литературни творби, повишават желанието да се чете – дори и за да провери детето дали книгите няма да се окажат забавни. А и със сигурност всеки оцветяващ ще иска да покаже, че познава добре персонажите, за което се изисква да си прочел книгите.

Кои са неочакваните ползи от книгите за оцветяване "Хари Потър"?

Доказано е, че оцветяването работи в няколко посоки: намалява стреса, развива творческото мислене, спомага за подобряване на координацията „ръка-око“… При книгите за оцветяване от поредицата „Хари Потър“ можем да прибавим и умението за четене и извличане на нужната информация за характеристиките на героите, което пък повишава умението за четене с разбиране и извличането на информация. Безспорно се повишава и концентрацията – и при четенето, и при оцветяването. А вероятно всеки, хванал цветни моливи в ръка, ще открие и други ползи от този процес.

Ти на кого би ги подарила за Коледа, така че да си сигурна , че ще му харесат?

Бих подарила книгите за оцветяване от поредицата  „Хари Потър“ както на заклетите фенове, така и на по-малките читатели, които сега навлизат в света на Хари с помощта на илюстрованите издания. Мисля, че те биха оценили най-добре подобен подарък.

Имат ли нужда книгите за оцветяване от инструкции за употреба?

Не мисля. Точно това им харесвам на тези книги – не е необходимо да си професионалист, за да оцветяваш. Времето, в което живеем, ни кара винаги да искаме да сме най-добрите и ако не сме такива, по-добре да не се захващаме с определена дейност. Иска ми се чрез книгите за оцветяване да се промени съзнанието поне на младите, за да не се страхуват от грешките, а да се възползват от тях и да се учат. Това, разбира се, ще отнеме доста време, но промяната на съзнанието може да започва дори от оцветяването. В този смисъл инструкциите не са необходими – само желание да разгърнем творческия си потенциал!

Ти кога хващаш цветните моливи?

Призавам, не ми се случва твърде често напоследък, но иначе във всеки свободен момент. Харесва ми да експериментирам с цветовете, търся перфектните моливи и тънкописци и се уча да не работя само с един любим цвят.:)

Кои качества на герои от "Хари Потър" би искала да притежаваш, ако имаше магическа пръчка, с която да ги получиш?

Може би бих искала малко от търпението и спокойствието на Дъмбълдор – това май са единствените качества, които все още не съм успяла да култивирам. А ако магическата пръчка можеше да изпълнява желания, бих си пожелала библиотеки, пълни с новите книги, които излизат на пазара всеки ден. Защото ми се струва, че само така „Хари Потър“ и подобни четива няма да се смятат за новост у нас, макар и да съществуват от близо 20 години.

Сподели в: