Валери Петров с отличие Паисий Хилендарски

Великолепният поет Валери Петров, чиято фамилия е Меворах, получи вчера държавната награда "Св. Паисий Хилендарски" на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет. Отличието се връчва от премиера Сергей Станишев по предложение на Министерството на културата.

"Народът ни и страната ни имат нужда от огромни усилия в областта на духовното". Това каза Валери Петров на церемонията.

87-годишният поет, писател, сценарист и преводач направи паралел с времето на Паисий: "Мисля, че дните, които преживяваме, при всичките исторически разлики, уви, имат и нещо общо с времето на будителите. Тогава народът ни е трябвало да се буди от сън, а днес той трябва да се измъква от дълбоката материална и духовна криза, в която сме изпаднали всички.

Всички знаем, но не всички съзнаваме, че това не са две кризи – икономическа и духовна – отделни и независими една от друга. А това е една-единствена беда, в която причини и следствие са сплетени в ужасяващо кълбо и се пораждат една друга. И при което не се знае дали материалното рухване е основното.

И тогава наистина би бил оправдан лесно приемливият приоритет на икономическите мерки пред грижата за духовното. Или не е по-малко важен душевният ни срив, изискващ от всички нас, хора на изкуството и на науките, и педагози, и учители, възрожденски дух и радикални усилия в областта на културата и образованието.

Мерки, които ако не бъдат взети навреме, могат да ни изправят след едно-две или три поколения пред страшно зинала национална пропаст. Въпреки възрастта, ще отдам всичките си сили в същата тази важна, сериозна посока."

Валери Петров е роден на 22 април 1920 г. в София. Той е от знаменитото поколение на 40-те – "родените между две войни", сред които са Александър Вутимски, Александър Геров, Богомил Райнов, Иван Пейчев, Божидар Божилов, Радой Ралин – всички покойници.

Поетът учи в италианското училище, а по-късно завършва хуманитарна медицина в Софийския университет. Първите си стихове печата през 1936 г. в сп. "Ученически подем".

През 1938 г. излиза от печат първата му книга "Птици към север". В същата година дебютира и Александър Геров.

Валери Петров е един от основателите и заместник-главен редактор на в. "Стършел". От 1947 до 1950 г. работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата.

Валери Петров е автор на лирична и сатирична поезия, книги за деца, сценарии за филми и няколко пиеси. Сред знаменитите му поеми са "Палечко", "В меката есен", "Край синьото море" и др. Превежда от английски, руски и италиански езици, известен е с превода на пълните съчинения на Уилям Шекспир. Носител е на наградата „Христо Г. Данов" на Министерството на културата за цялостен творчески принос.

Сподели в: