Валери Жискар Д`естен идва у нас по повод "Пролет за Европа"

Валери Жискар Д`естен – бивш президент на Република Франция и бивш председател на Европейския конвент за бадещето на Европа: Европейският съюз след Лисабонския договор, ще дойде в България по повод конференцията “Пролет за Европа”. Тя ще се проведе на 27 май 2008 г. в Народния театър “Иван Вазов”.

Валери Жискар Д`естен много активно работи в европейския парламент по време на своя мандат. Той за първи път идва в България, каза на пресконференция френският посланик Етиен дьо Понсен.

Конференцията “Пролет за Европа” се организира съвместно с посолството на Германия у нас. “Искаме да направим по-общ форум, на който да се говори за бъдещето на Европа. Инициативата ни се вписва в речта, която Никола Саркози произнесе на 4 декември 2007 г. в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, когато апелира към българската младеж – да се чуе нейния глас по европейските въпроси", допълни посланикът на Франция.

Конференцията “Пролет за Европа” ще бъде открита от президента Георги Първанов. Ще се проведе кръгла маса на тема “Новият подем на европейския проект” и кръгла маса – “Подготвена ли е Европа за предизвикателствата на ХХI век”.

На 28 май 2008 г.  Валери Жискар Д`естен ще посети Стария Пловдив, а сутринта на 29 май 2008 г. – Боянската църква.

Сподели в: