Валентин Петлов: Да не забравяме нито за миг, че Левски е дал живота си за нашата свобода

Валентин Петлов е на 18 години, живее в Асеновград, учи в 11 клас на СОУ "Св. княз Борис І". Освен заниманията със спорт, интернет маркетинг и уеб програмиране, той има една голяма любов – историята. По-специално се интересува от живота и делото на Васил Левски. На Апостола на Свободата Валентин Петлов посвещава своя блог. Това стана и поводът да се запозная с него. Валентин е един от най-активните участници в инициативата на Kafene.bg "Да преброим паметниците на Левски", като ни предостави цялата си информация и снимки, които има за Апостола. Ето какво още ни разказа той:

Защо решихте да направите блог за Левски?
Всичко беше спонтанно, но едва ли случайно. Беше вечерта на 16 февруари, ровех се из интернет и се чудех какво да правя. Потърсих информация за Левски и разгледах няколко сайта. След това ми хрумна, че мога да направя собствен блог, посветен на Апостола, в който да събера цялата разпиляна из интернет информация. Така и направих! Започнах в 11.00 часа вечерта и към 5.00 часа сутринта блогът вече беше готов – бях вкарал всичката информация, която бях намерил в интернет.

Как събирате материали за блога?
Почти всичко е взето от други сайтове, но съм оставил e-mail адреса си в блога и вече разчитам на хората, които имат някаква различна информация от тази, която съществува и е копирана стотици пъти в различни уеб страници. Получих няколко стихотворения, една много интересна история, а вчера ми изпратиха и една снимка, на която може би е самият Левски…

Интересува Ви животът на Апостола или историята изобщо?
Първо искам да кажа, че съм патриот и много обичам родината си! Интересна ми е историята на България. Обичам да гледам телевизионни предавания, свързани с българската история, както и да чета книги и статии в интернет със същата тематика. Напоследък обаче не ми остава много време да го правя… Според мен Левски е написал много история, а Бог знае още колко е скрил…

Какво мислите за инициативата "Да преброим паметниците на Левски"?
Страхотна инициатива! Наистина! Нужно е по-често да има подобни проекти, за да се събуди малко духът на българина. Освен това трябва да се знае колко паметника има този Велик Българин, за да помислим, дали е достатъчно или трябва да направим още? Разбира се, всички борци за свобода – известни и неизвестни – заслужават паметници, но мисля, че Левски наистина заслужава най-голяма почит и че този човек не трябва да бъде забравен никога! Между другото, преди няколко дни получих информация, че паметник на Апостола е бил намерен във вторични суровини и съм "леко" шокиран, но това май е обяснимо – все пак сме в България?!

Възможно ли е, според Вас, в наши дни да се роди втори Левски?
Нека помислим логично – Левски се е родил, за да избави народа от тиранията. Значи, за да има Левски, трябва да има и тирания. Днес също има тирания – следователно напълно е възможно. Хора като Левски ще се раждат винаги, когато има нужда от тях. И за финал ще добавя, че ако се роди такъв, едва ли ще разберем за него(или поне докато е жив), защото той ще се роди при бедните, при народа, за да е народен човек, и ще се укрива, за да не бъде предаден.

Какво бихте казали на вашите връстници?
Много се радвам, че за периода от 1 януари 2009 до 22 май 2009 година блогът за Левски са посетили 25447 души от 60 страни. Където и да са, българите си остават българи и почитат българското и родното! Помнете, българи, не забравяйте нито за миг хората, които са дали живота си, за да можем днес всички ние да бъдем свободни!

Сподели в: