Валентина Радинска представи книгата си „Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо“

Вчера в Народния театър „Иван Вазов“ Валентина Радинска представи книгата си „Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо“, посветена на големия театрал и неин съпруг – Крикор Азарян. Изданието бе публикувано по повод годишнината от смъртта му, като предпремиерата се състоя в последните дни на миналата година по време на благотворителния концерт спектакъл „За Коко с Любов!“ в театър „Българска армия“. На официалната премиера в Народния театър, където е поставена последната пиеса на Крикор Азарян – „Вишнева градина“ от трилогията „Чехов по Азарян“, книгата представиха актьорът Милен Миланов и председателят на СЕМ – доц. Георги Лозанов.

Авторката Валентина Радинска

Освен лична изповед, книгата „Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо“ е преди всичко документален роман, който съдържа семейни снимки от архивa на Азарян, негови фототипни записки, кореспонденция с приятели, институции и с медии, текстове, свалени от аудиозаписи, правени по време на последния му продължителен престой в болницата. Това е своеобразен дневник на твореца и личността Крикор Азарян, воден в любимата му „работна“ тетрадка. Тя описва последните пет годни от неговия земен път.

Вечерта откри актьорът Милен Миланов, който призна, че трудно намира думите, за да говори за Крикор Азарян. От своя страна доц. Лозанов разказа лична история за връзката си със семейството и за начина, по който стават близки приятели. „Тази книга възпроизведе болката. Чрез нея Валя преживява отново всичко. Тази книга е истинско завръщане на Крикор Азарян – можеш да го усетиш, да си поприказваш с него… Разказаната история е нашият бог. Когато разкажеш нещата, чак тогава те добиват смисъл. Тази книга е пътуването на Валя от „Аз“ до „Ние с Коко“. Сигурен съм, че сега, когато тя казва „Аз“, има предвид и „Ние с Коко“, защото той е неизменна част от нея“, разкри Георги Лозанов.

Валентина Радинска дава автограф

Въпреки непоносимия студ през вчерашния ден, 16 януари, минусовите температури не попречиха на десетките приятели и близки на семейство Азарян, почитатели, колеги и ученици на великия български режисьор, дошли да поздравят Радинска за премиерата на книгата. „Когато се разделяхме с Коко беше много студен ден. Идвайки насам си мислех, че студът този месец се е пазел за днешния ден, за премиерата на книгата. Признавам си, че написах тази книга, за да бъда още малко с Коко. Докато я пишех ние пак бяхме заедно. Коко го няма, но той продължава да е мярка за нас. Признавам се, че дълго се колебах дали да напиша тази книга или не. Но тази вечер научих много за книгата си, защото човек, когато пише не осъзнава много неща. Сега разбрах, че не съм сгрешила“, сподели авторката Валентина Радинска.

Президентът Петър Стоянов бе сред гостите на премиерата

Освен директора на Народния театърПавел Васев, домакин на събитието, сред гостите на премиерата бяха и много известни личности от театралния и обществен живот. Валентина Радинска получи специален поздрав от заместник-министъра на културата Митко Тодоров, от бившия председател на парламента Борислав Великов, както и от президента Петър Стоянов. Сред гостите бяха още: актрисите Стефка Янорова, Лилия Маравиля и Илка Зафирова, актьорите Иван Юруков и Марин Янев, фоторепортерът Георги Панамски, режисьорът Иглика Трифонова, директорът на шуменския театър Илия Раев, председателят на НДСВ Христина Христова, скулпторът Павел Койчев, режисьорът Николай Поляков, бизнесменът Бедо Доганян и др.

Още по темата:

Премиера на „Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо“ на Валентина Радинска

"Ние с Коко Крикор Азарян отблизо" – Валентина Радинска

Сподели в: