Българчета заминаха на двуседмично театрално ателие в Казабланка

Фондация "Авансцена” със съдействието на Министерството на труда и социалната политика изпратиха делегация от 6 души на двуседмично международно театрално ателие за деца с увреждания в Казабланка.

Като член на Международния институт за средиземноморски театър с център Мадрид от 2000 г. насам фондацията активно участва в неговата програма "Другият театър”, чиято задача е децата с увреждания от страните от басейна на Средиземно и Черно море да репетират и представят театрална пиеса пред публика като истински артисти, да се опознаят и се създадат контакти помежду си. Благодарение на това български деца са участвали вече в международни ателиета в Испания – 2001 г. и Франиця – 2004 г.

Душата на "Другият театър” в България бе вицепрезидентът на фондацията, вече покойният актьор Сотир Майноловски. Благодарение на неговата неуморна работа фондацията беше домакин на VI-то международно ателие в Албена през 2002 г., когато 36 деца от 7 страни представиха пиесата "Хитър Петър”, а през следващите години в Албена се проведоха и 4 национални театрални ателиета с деца от помощните училища в Пазарджик, Кърджали, Добрич, Варна, Шумен, Каварна и София.

На тазгодишното международно ателие от 9 до 23 ноември участват ученици от Помощно училище-интернат в Кърджали и  възпитателката им Галина Топалова, които  ще работят заедно с деца от Испания, Франция, Италия и Мароко и ще представят пиеса по мотиви от арабски приказки за "Аладин и неговата вълшебна лампа”. Председателят на фондация "Авансцена” Николай Ишков предвижда да продължи традицията, поставена от Сотир Майноловски и в Албена ежегодно да продължат да се провеждат театрални ателиета за деца с увреждания от специализираните училища в цялата страна.

Сподели в: