Българско фолклорно наследство в изпълнение на Коста Колев

Музикална къща „Гега Ню” продължава поредицата си „Българско фолклорно наследство” с песни и инструментални мелодии от Коста . Включени са малка част от най-популярните му обработки и авторски песни: „Харамийско хоро”, „Зайко, кукурайко”, „Калиманку, Денку мари”, „Люлка се люля, девойко”, „Чие е това момиче”, „Провикнал ми се’й Никола”, „Росен, росен”, „Криво пловдивско хоро” и др. Записите са най-известните народни изпълнители: Костадин Гугов, Янка Рупкина, Ансамбълът за народни песни на БНР, Костадин Варимезов – гайда, Кайчо Каменов, Недялка Керанова, ансамбъл „Тракия” – Пловдив, Стоян Величков – кавал, Борис Машалов, Елена Божкова, оркестърът за народна музика при БНР, Мария Лешкова, Борис Карлов – акордеон, Верка Сидерова, Роза Цветкова, Никола Ганчев – кавал и самият Коста Колев – акордеон.

Името на Коста Колев (р. 1921 г.) е емблема на българската народна музика. Акордеонист, композитор, диригент – и в трите области е блестящ! Днес не можем да си представим развитието на традиционната ни култура без неговите уникални обработки и авторска музика, без брилянтните му изпълнения на акордеон, без огромната му по обем диригентска работа. Израсъл в семейство на народни музиканти, той свири от невръстна възраст. Освен акордеона, на който е безспорен майстор, Коста Колев овладява и почти всички духови инструменти. Това особено много му помага в композиторската работа.

Легендарни са концертите на акордеониста в стран ата. Работил е с всички големи изпълнители от онова време –  Атанаска Тодорова, Гюргя Пинджурова, Борис Машалов, Мита Стойчева и много други. Навсякъде концертите се превръщат в истински празник!

От 1949 г. Коста Колев започва работа в радиото като ръководител на народен оркестър – нотира и обработва песни и мелодии, съпровожда на живо изпълнителите. През 1954 г. поема оркестъра на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио и много бързо съставът се утвърждава като водещ в България. Коста Колев неуморно нотира, обработва народна музика, композира пиеси, ограмотява нотно музикантите, въвежда нови инструменти в оркестъра, прави нововъведения в свиренето на гъдулка…

На него дължат първите си успехи много народни изпълнители. Няма певец или инструменталист, който да няма в репертоара си обработка на Коста Колев. И след оркестъра на радиото той продължава да бъде търсен от изпълнители и ансамбли.

Над 10 000 са нотираните от него песни и мелодии, над 6 000 са обработките и авторските песни и пиеси, над 5 000 са концертите в страната и в чужбина. На неговото изкуство са се възхищавали в Румъния, Германия, Франция, Египет, Австрия, Италия, Швейцария…

Коста Колев е образец за музикант с класическо музикално образование (завършил е Музикалната академия като ученик на проф. Георги Димитров и проф. Парашкев Хаджиев), останал верен на корените си и прекрасно съчетал знанията и таланта си с многовечния опит на народното творчество – истински наследник на най-добрите фолклорни традиции!

БЪЛГАРСКО ФОЛКЛОРНО НАСЛЕДСТВО
КОСТА КОЛЕВ
   
  [1]    Харамийско хоро – изп. Коста Колев – акордеон    3’32’’
  [2]    Зайко, кукурайко – изп. Костадин Гугов    1’52’’
  [3]     Калиманку, Денку мари – изп. Янка Рупкина    3’06’’
  [4]    Люлка се люля, девойко – изп. Ансамбълът за народни песни на БНР    3’17’’
  [5]    Кукерски мелодии – изп. Костадин Варимезов – гайда    2’51’’
  [6]    Чие е това момиче – изп. Кайчо Каменов     2’32’’
  [7]    Аз не съм дошъл, Калино – изп. Недялка Керанова    3’27’’
  [8]    Калино, дюлбер Малино – изп. Ансамбъл „Тракия” – Пловдив    3’08’’
  [9]    Любила Сафета Стоян кехая и хоро – изп. Стоян Величков – кавал    3’43’’
[10]    Провикнал ми се’й Никола –изп. Борис Машалов    3’30’’
[11]    Ситни, Стойно – изп. Елена Божкова     2’39’’
[12]    Буенеци – изп. Оркестърът за народна музика при БНР    5’31’’
[13]    Слънцето трепери – изп. Мария Лешкова     2’43’’
[14]    Право хоро – изп. Борис Карлов – акордеон и Коста Колев – акордеон    3’02’’
[15]    Росен, росен – изп. Верка Сидерова    3’00’’
[16]    Леле, Вело – изп. Роза Цветкова     3’44’’
[17]    Криво пловдивско хоро – изп. Никола Ганчев – кавал     3’06’’
[18]    Ой, Недо – изп. Ансамбълът за народни песни на БНР     1’56’’

Общо времетраене:    56’27’’

Съпровожда оркестър (1, 2, 6, 7, 10, 14 – 16), оркестърът за народна музика на БНР (3, 5, 9, 11, 13, 17)
Диригенти: Коста Колев (1 – 7, 9 – 11, 13 – 17), Цветан Цветков (8), Добрин Панайотов (12), Димитър Динев (18)

Сподели в: