Българско изкуство гостува в Хелзинки

Две изложби, организирани от Българското посолство, ще представят нашето изкуството в Нощта на изкуствата  (Taiteiden Yö) в Хелзинки днес.
 
Изложбата "Изкуството на българската книга” ще бъде показана в Дома на Европа (Pohjoisesplanadi 31), където може да бъде разгледана до 25 август 2008 г. Тя съдържа някои от най-забележителните постижения в областта на илюстрацията и графичния дизайн в България от началото на 90-те години на миналия век насам. В нея са включени илюстрации на детска литература, илюстровани енциклопедични издания, исторически книги, корици, дизайн на типографски шрифт и калиграфия. Сред авторите са известни илюстратори и графици като Виктор Паунов, Ясен Гюзелев, Тоня Горанова, Цвятко Остоич, Венелин Вълканов, Севда Потурян, Сияна Захариева, Яна Левиева.

Изложбата "Български сценичен плакат” се открива също днес в  Галерията за творчески плакати – Cable Factory (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 C, 5-и етаж). Тя ще продължи до 31 октомври 2008 г. Експозицията съдържа 80 български постера от колекцията на Международното триенале на сценичния плакат, което се провежда в София от 14 години насам като представяне на съвременното плакатно изкуство в света, посветено на различни сценични форми като драматичен театър, опера, балет, оперета, музика,  цирк, куклен театър, пантомима, концерти, фестивали, вариете, популярна музика и др.

Сподели в: