Българското черноморие ще бъде представено с уникална изложба в Брюксел

От 26 до 30 май 2008 г. в представителната зала “Менухин” на Европейския парламент в Брюксел ще се проведе културният форум “Европейското откриване на Черно море”, съобщиха от Министерство на културата. Негов девиз е мисълта “Морето сближава всичко далечно…”, изказана от Йоан Екзарх още през Х век.

Инициативата за събитието е на българския евродепутат доц. Маруся Любчева. Целта е да се направи познато българското черноморие, както и част от културата на България непосредствено след Деня на славянската писменост, българската просвета и култура. Това е втората изява, свързана с българското Черно море в Европейския парламент.
 
В екипа, който създава събитието, са включени Международният търговски и културен център "Геопан", Държавна агенция “Архиви”, Институтът по изкуствознание при БАН и десет български черноморски общини.

“Европейското откриване на Черно море” има няколко инициативи – модулни изложбени експозиции, представяне на българските черноморски общини, представяне на Пристанище – Бургас, изпълнение на източноправославна музика на живо, дегустация на вина от Черноморския клуб на виното.

Автор на проекта на изложбата е д-р Стефан Пейков, президент на Международния търговски и културен център "Геопан", а пространственото и графичното решение са дело на пловдивския графичен дизайнер Константин Отонов.

Информационната ос на изложбата е развита в основен изложбен модул “Западното черноморско крайбрежие в стари карти и гравюри” (ІІ – ХІХ в.)”. Централно значение има модулът "Хора и градове", който представя черноморските общини. В него със самостоятелни изложбени и информационни експозиции десет български общини ще разкажат за културния, туристическия и икономическия си потенциал. Белгийската столица ще се срещне с “Вечното пристанище” – Бургас, “Белият град” – Балчик , “2500 години история” на Несебър, “Градът на солта” – Поморие, “Благодатни крайморски полета” – Карнобат, “Порт Василико” – Царево, “Дебелт” – Средец, “Етноси” – Руен и “Приморско” от община Приморско. Созопол е представен чрез “Аполония Магна” (Велика Аполония) и чрез авторската фотоимпресия “Аполонийско море” на фотографа Тодор Ставрев. В изложбата ще присъства и крайбрежна Странджа – с автор на текстовете проф. Александър Фол.

Снимка: Международен търговски и културен център "Геопан"

Сподели в: