Българското клавирно чудо – Генова – Димитров … “едно тяло с четири ръце”

Аглика Генова – Любен Димитров е най-известното и аплодирано клавирно дуо в света. Всеки техен концерт пред българската публика се превръща в дългоочаквано събитие, а музикалната критика не пести похвалите си: "Няма друго клавирно дуо в света, което притежава способността да трансформира в звуци идеала "едно тяло с четири ръце" по такъв хомогенен, майсторски и изразителен начин" и още: “брилянтни пръсти”, “артистите на 2001” , “забележителна техника и финес”; “майсторство и поезия”, “вдъхновено от първата секунда”, “толкова бързи за очите и душата” …Тези цитати са малка част от ревютата в световната преса, които съпътстват техните концерти.

В България клавирното дуо пристига по покана на Кантус Фирмус и Класик ФМ радио, в рамките на Европейския музикален фестивал. На 10 април, петък, от 19:30 часа, в зала “България” Генова – Димитров ще представят творби от Й. С. Бах и К. Сен-Санс заедно с Класик ФМ М-Тел оркестър и диригента Григор Паликаров. В програмата ще звучи още музика от О. Респиги и Б. Бритън. Пак в рамките на фестивала, на 12 април, неделя,  концертът ще гостува и във Варна.
Аглика Генова и Любен Димитров работят с легендарния проф. Владимир Крайнев в Музикалната академия в Хановер. Там се дипломират с голям успех, като получават титла за Майсторство на концертни солисти. Създадено през 1995 в Хановер, още през първите три години от съществуването, си клавирното дуо Генова – Димитров печели всички авторитетни конкурси в тази категория – „Белини”, Италия (1995), Токио (1996), Музикалния конкурс на ARD в Мюнхен (1996) и „Мъри Драноф”, Маями, САЩ (1997).

Така започва сензационната кариера на виртуозите Аглика Генова и Любен Димитров. Техните концерти са високо ценени от публиката и пресата и предизвикват бурни овации. На тях се пада честта да открият Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити, САЩ през 2002, където свирят на кристален роял „Зайлер”. Дуото е постоянен гост в големите концертни зали в Чикаго, Вашингтон, Виена, Токио, Париж, Руан, Брюксел, Пекин, Рио де Жанейро, Атина, Берлин, Мюнхен, Хамбург, Франкфурт, Дрезден. Осем компактдиска на „артистите на 2001”,  вече са издадени с етикета CPO Classics. Повечето от тях включват световните премиери на творби за две пиана от Дм. Шостакович, Йохан Кристиан Бах, М. Клементи, П. Владигеров и др. Тези издания получават много награди от водещи международни радиомрежи и са препоръчвани от престижните музикални списания. Компактдисковете на дуото, записани заедно с Филхармоничния оркестър на радио NDR, под диригентството на Ейджи Оуе  (концертите на Б. Мартину и А. Шнитке), както и записаният с Оркестъра на радио SWR и Алън Франсис (концертите на Д. Мийо, Фр. Пуленк и Р. Касадесю), са посрещнати възторжено навсякъде по света. След техния албум “Америка за двама” с творби от Дж. Гершуин, А. Копланд и Л. Бърнстейн, през 2007  пианистите реализират още един компактдиск  „Favourite Flavors“, в който са включени значими произведения от Морис Равел. През 2005 стават почетни граждани на Германия, титлата се дава от Германското правителство за изключителните им артистични заслуги. Отскоро двамата са асоциирани професори в Музикалната академия в Хановер.

Сподели в: