Български цигулар с орден от Кралицата открива фестивал в Ямбол

Започва ежегодното издание на музикалните празници в Ямбол "Златната Диана". В рамките на музикалните празници  – от 11 до 15 май, ямболската публика ще има възожност да чуе звука на старинен инструмент – хамерклавир, изработен през 1793 година. На ямболска сцена ще се представят и Хилда Казасян, Христо Йоцов и Румен Тосков с джаз концерт. Програмата им включва, както авторски произведения, така и образци от Жубим, Елингтън, Вили Казасян, Найден Андреев и други.

По традиция, вечерта на откриването е отредена за изпълнения на камерен ансамбъл „Дианополис”. Програмата на ансамбъла е изцяло от произведения на Йозеф Хайдн, тъй като тази година световната и българската музикална общественост отбелязват 200 годишнината от смъртта на композитора. Гости ще бъдат двама професори – добре познатият на ямболската публика Ангел Станков, който е първият български музикант, награден с Ордена на английската кралица, и пианистът Божидар Ноев.

Музикалните празници „Златната Диана” се провеждат за първи път през 1968 година. След период на прекъсване те са възстановени през 2005 година. Музикалните празници ще се проведат в пет поредни вечери, от 11 до 15 май 2009г.

 

Сподели в: