Български филм участва на фестивала в Локарно

Българският игрален филм Валсове и танга от село Бела вода, дебют на режисьора Иван Владимиров, е в конкурсната програма на международния филмов фестивал в Локарно (1-11 август).

30-минутната новела с оператор Георги Челебиев ще бъде представена в състезателната програма за късометражно кино Леопарди на утрешното време (Leopards of Tomorrow).

Валсове и танга от село Бела вода е последната българска продукция с участието на актрисата Пепа Николова, обясниха продуцентите от Фронт филм.

В проекта, подкрепен от Националния филмов център (НФЦ), участва и дъщерята на Пепа – Александра Сърчаджиева, както и Димитър Овчаров, Стефка Янорова, Цветан Алексиев, Йордан Биков. За героите им най-ценното нещо е любовта, но те трудно я споделят и лесно я губят.

Филмовата история отвежда зрителите при едно тъжно момче, което наскоро е загубило баща си, но вместо разбирателството на близките за него хора, среща неразбиране. На фона на селската музика, която кънти неспирно от една уредба, героите търсят разбирателство, но вместо него конфликтите ги отвеждат до нещастие, в което всеки ще загуби нещо скъпо.

Фронт филм ООД се състои от трима ученици на Георги Дюлгеров – Иван Владимиров, Светла Цоцоркова и Надежда Косева. Валсове и танга от село Бела вода е първата им реализация.

За Владимиров, който е завършил филмова и театрална режисура в НАТФИЗ, и е работил като сценарист, монтажист и асистент-режисьор, това е петият му късометражен филм като режисьор.

Светла Цоцоркова спечели наградата Джеймисън през 2004 година за късометражен филм с Живот със София, а Надежда Косева беше представена на Берлинале 2006 в рамките на мултинационалния проект Поколение: изгубени и намерени с филма си Ритуалът.

Сподели в: