Български филм с участие на филмовия фестивал във Варшава

Новият филм на Мина Милева и Весела Казакова, излязъл скоро след предизвикалия разгорещени дебати “Чичо Тони, Тримата Глупаци и ДС”, постига втора престижна селекция на А категория фестивал с участието си във Варшава – 6 – 17-и октомври 2016! “Звярът е още жив” е сред 15 филма от цял свят в документалната състезателна програма на фестивала. Сред кандидатите за приза са Ана Замецка, чийто филм “Communion” спечели наградата за Най-добър филм в Седмицата на критиката в Локарно 2016; Ева Орнер, носител на Оскар за документален филм от 2008 година и други.

“Звярът е още жив” бе показан първо пред българска публика през месец март 2016 в култoвата зала “Света София” на бившия Партиен дом, закривайки официалната програма на 20-ия София Филм Фест, като впоследствие беше включен в програмата „София Филм Фест на път” в Габрово и Плевен, а през месец май беше представен и в „София Филм Фест за учащи” в Дома на киното. Международната му премиера се състоя на 22-ия SARAJEVO FILM FESTIVAL през месец август, където бе приет с неочакван интерес. Официалната дискусия след филма прехвърли рамките на позволения половин час. Публиката, сред която много млади хора, студенти и ученици, оцени смелостта на темата и направата, и всички колеги от скромния екип на филма получиха комплименти.

За филма:

Докато лявата идея се сгромоляса в нашите страни, на запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни  продажби, а анализите на капитализма стават все по-актуални. Българин,  бивш горянин и борец против комунизма, прави подобни анализи в  затвора през 1951 година. Неговата внучка, раздразнена от модерността на  лявата идея и директната й корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията – пъзел от историята, която  продължава да бъде замитана под килима.  Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а  нелинеарният разказ е базиран на диалог между двамата. Той е  продължение на диалога, който са водили когато тя е била дете, дядото все още жив, a тя нищо не е разбирала. 
Социалните и политически теми не за първи път вълнуват Мина Милева и Весела Казакова, които работят заедно от 10 години. Мина Милева е завършила анимационна кинорежисура в НАТФИЗ, има и магистърска степен по кинорежисура от академията „La Cambre”, Брюксел. Нейните анимационни филми са удостоени с награди, участват в селекцията на много фестивали. От 1996г. година Мина работи като аниматор и продуцент, режисьор на анимационни филми в Британската анимационна студия. Весела Казакова завършва икономика на социално-културните дейности и актьорско майсторство в НАТФИЗ. Като актриса става известна извън пределите на България в годините 2002-2007 – най-добра актриса в Москва, изгряваща звезда на Берлинале, с много национални и международни награди. Заедно с актьорския си талант, Весела развива умения в продуцентството и режисурата.   

Сподели в: