Български филм спечели две награди на фестивала в Кайро

„Зад кадър” – най-новият филм на режисьора Светослав Овчаров, по сценарий, разработен от него и Христо Тотев, беше награден на един от най-престижните филмови фестивали в света – в Кайро. Филмът спечели вчера Наградата за режисура и Наградата на ФИПРЕССИ. В респектиращата колекция от награди за българското кино се включиха и призове от най-авторитетния фестивал в Африка и Близкия Изток!

След като откри 14-ия София Филм Фест и участва с успех в Пусан, „Зад кадър” беше показан в международната конкурсна програма на Кайро заедно с още 16 филма от цял свят – Аржентина, Египет, Франция, Гърция, Унгария, Индия, Ирландия, Италия, Филипините, Полша, Румъния, Русия, Словения, Швейцария и Турция. Международното жури на завършилия вчера фестивал беше съставено от 11 души, председателствано от легендарния мексикански режисьор Артуро Рипстейн. Едно от условията, фигуриращи в правилата на Международния филмов фестивал в Кайро, не разрешава на журито да присъжда повече от ДВЕ награди на един филм от състезателната програма. „Зад кадър” е единственият филм, получил две награди на фестивала!

Фестивалът в Кайро е единственият кинофестивал в Близкия Изток и Африка, признат от FIAPF (Международната Федерация на Асоциациите на филмовите продуценти) в т.нар. категория А, в която влизат най-утвърдените фестивали в целия свят. Подредени според позицията си в годишния календар, това са Берлин, Кан, Шанхай, Москва, Карлови Вари, Локарно, Монреал, Венеция, Сан Себастиан, Варшава, Токио, Мар дел Плата, Кайро. Първото издание на фестивала е през 1976 г. и досега сред призьорите са били Елизабет Тейлър, София Лорен, Клаудия Кардинале, Питър О’Тул, Катрин Деньов, Марчело Мастрояни, Кристофър Лий, Джина Лолобриджида, Морган Фрийман, Джон Малкович, Микеланджело Антониони, Елия Казан, Ванеса Редгрейв, Оливър Стоун, Омар Шариф и много други.

 „Зад кадър”, продукция на Гала Филм с подкрепата на МЕДИА и НФЦ, в копродукция с БНТ и Ню Бояна Студио. Заснет майсторски от Рали Ралчев, филмът е по досието на оператора Христо Тотев, разработван от Държавна сигурност и разказва историята  на филмов оператор неговата съпруга, разделени от Желязната завеса – тя е избягала с детето им в Западен Берлин, а той е останал в България. Тя вярва, че само там детето им ще бъде здраво. Той не може без любимата си работа. Снима с най-добрия режисьор, част от партийната върхушка. Служителите на Държавна сигурност педантично наблюдават оператора. Телефонните разговори на семейството се подслушват, писмата им се отварят. Близките му отношения с хората от властта го правят още по-подозрителен. Тайните служби смразяват отношенията в семейството. Чувствата между съпрузите преминават през любов, отчуждение и омраза. Когато могъщите партийни покровители на оператора рухват, той загубва всичко, което е обичал – семейството си, работата си, смисъла на живота си. Трийсет години по-късно операторът снима историята на своя живот. Онези, които са го преследвали навремето, днес режисират филма.

Наградите на „Зад кадър” са поредното заслужено признание за успехите на новото българско кино, което през последните години се сдоби призове от най-престижните световни фестивали, вкл. номинация за Оскар.

Сподели в: