Български филм приближава "Оскар"-ите

Прекрасна новина долетя до България – филмът "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" преминава към следващия кръг за гласуване за престижните кино награди "Оскар". След конкуренция с филми от 65 страни, българската номинация за "Оскар" за чуждоезичен филм премина първата фаза.

Филмът на Стефан Командарев е сред избраните 9 номинации, от които Академията окончателно ще избере 5-те претендента за церемонията през февруари.

В първата фаза комисия в състав от няколкостотин членове на Академията в Лос Анджелис имаха възможност да изгледат допуснатите да се състезават в тази категория 65 филма от цял свят. Този етап продължи от средата на октомври до 16 януари. Към 6-те филми, събрали най-много гласове, бяха добавени още три творби, избрани от Изпълнителния комитет, отговорен за предложенията за наградата на Академията за най-добър чуждоезичен филм.

От този списък предстои да бъдат избрани петте номинации чрез гласуване на специално подбрани комисии, базирани в Ню Йорк и Лос Анджелис. Членовете им ще посветят уикенда от 29 до 31 януари на 9-те филма, като всеки ден те ще трябва да гледат по три филма и да гласуват.

Дали България ще бъде сред номинираните 5 филма, ще разберем на 2 февруари 2010г., когато ще бъдат обявени претендентите за 82-рите Награди на Американската филмова академия.

9-те филма, изброени по азбучен ред на държавите, са:

Австралия, „Самсон и Далила” (“Samson & Delilah”), режисьор Уоруик Торнтън
Аржентина, „Тайната на техните очи” (“El Secreto de Sus Ojos”), режисьор Хуан Жозе Кампанела
България, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, режисьор Стефан Командарев
Германия, „Бялата лента” (“The White Ribbon”), режисьор Михаел Ханеке
Израел, „Аджами” (“Ajami”), режисьори Скендър Копти и Ярон Шани
Казахстан, „Келин” (“Kelin”), режисьор Ермек Турсунов
Перу, „Млякото на скръбта” (“The Milk of Sorrow”), режисьор Клаудия Льоса
Франция, „Пророк” (“Un Prophète”), режисьор Жак Одиар
Холандия, „Зима по време на война” (“Winter in Wartime”), режисьор Мартин Кулховен

Наградите „Оскар” за забележителни филмови постижения през 2009 година ще бъдат връчени в неделя, 7 март 2010г., в „Кодак Тиътър”, Холивуд, и ще бъдат предавани на живо от телевизионната мрежа АВС, а също и в повече от 200 държави по целия свят.

***
“Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” отново фаворит на публиката

Сподели в: