Български таланти се завръщат от чужбина за общ концерт

Петима млади музиканти пристигат от Лондон специално, за да подкрепят артистичния проект „900”, за популяризиране на съвременното изкуство в България.

Концертът ще бъде в Камерна зала «България» на 28.10.2009 г. от 19.00 ч.

Боян Иванов – кларинет, Яна Бурова – цигулка, Тодор Николаев – цигулка, Раиса Запрянова – виола и Стефан Хаджиев – виолончело, ще представят пред българската публика кларинетни квинтети от Брамс и Моцарт. Квинтет Inspirity са класически музиканти, които намират своето признание във Великобритания, но остават пристрастни към българската публика.

Inspirity участват благотворително със своя концерт в Проект „900” (инициатива на Пазар за култура и изкуство Human Thinks), като подкрепят каузата на проекта, който цели да активизира и обедини съвременните артисти и културни организации в посока създаване на първия Интерактивен център за съвременно изкуство в София, България. Концертът ще е съпроводен от тематична изложба на съвременни произведения, създадени за „900”.

Билети за концерта могат да се намерят в Галерия „НОЙ”, ул. Париж 4-6. Билетите ще се продават на символична цена от 7 лева, като сумата ще бъде дарена във фонда за създаване на Интерактивен Център за Съвременно Изкуство.

За Проект „900”
www.humanthinks.com
Проектът стартира на 29 април 2009 г. и ще продължи до края на 2009 г. В хода на проекта различни артисти ще създават съвременни арт обекти, като общият минимален брой на създадените авторски произведения ще е 900! До момента проекта е представил в пет теми своята позиция за съвременно изкуство, изразени чрез творбите на над 25 български и чуждестранни автори. Общия брой на арт обектите в проекта до момента е 293 авторски произведения. Целите на Проект „900” са: Да насочи вниманието на обществеността и културните институции към нуждата на Столицата от създаването на център за съвременно изкуство; Да даде поле за изява на българските млади артисти; Да набере начален капитал за създаване на първия Интерактивен Център за Съвременно Изкуство в България;

за Квинтет Inspirity
Боян Иванов е роден през 1983 г. в гр. Ямбол. През 2005 завършва бакалавърска, а година по-късно и магистърска степен с отличие в АМТИИ – Пловдив, в класа на проф. Петко Радев. През 2008 г. е приет да специализира в Trinity College of Music, Лондон, в класа на известния испански кларинетист Хуан Енрик Юна. По същото време Боян е първи кларинетист на симфоничния и камерния оркестър на Trinity. През декември 2008 участва в турнето на Young Janacek Philharmonics във Франция, а през август 2009 г. прави своя дебют и на италианска сцена с два рецитала в Tropea i Pizzo, по покана на италианския пианист Емилио Аверсано.
Яна Бурова е родена в гр. Варна. Започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст; година по-късно е приета в Средно музикално училище „Добри Христов”, Варна в класа по цигулка на Румяна Колева. По време на обучението си печели Първа награда от конкурса „Чешка и словашка музика”. Яна е приета в Guildhall School of Music and Drama, Лондон в класа на световноизвестния цигулар проф. Ифра Нийман, където успешно се дипломира. През 2002 г. Печели в Лондон Първа награда на “J&B Beare” – национален конкурс за изпълнение на класически композитор. През 2006 г. Яна Бурова издава компактдиск със сонати и произведения от български композитори.
Тодор Николаев е роден в гр. София през 1982 г. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков”, София в класа по цигулка на Радмила Петрова. През 2000 г. е приет в Guildhall School of Music and Drama, Лондон, където се дипломира с бакалавърска и магистърска степен в класовете на Ифра Нийман и Джак Гликман. Като солист и член на различни камерни ансамбли, Тодор е свирил и работил с музиканти като Найджъл Кенеди, Мелос и Такач Квартети, Рейчъл Поджър и Сър Колин Дейвис. Носител е на награди от престижни международни конкурси за цигулка, сред които „Ян Коциян”, Чехия, и „Енеску”, Румъния. Солирал е на български и британски оркестри. Прави записи за BBC, RAI, БНТ и БНР.
Раиса Запрянова прави своя дебют на 15-годишна възраст като солист на Пазарджишка Филхармония. Носител е на награди от национални и международни конкурси по виола. Изнася концерти в залите на Southbank Centre, Granada Town Hall и др. Участва в музикални фестивали и в майсторските класове на Марио Хосен, Елисавета Казакова, Кеворк Мардиросян, Елисавета Станева, Волфганг Клос, Пол Ярбороу и Божидар Ноев. Като камерен изпълнител и оркестрант, Раиса е работила със Сър Невил Маринър, Марек Пияровски, Георги Димитров, Григор Паликаров, Андрю Дъкълс, Пол Ярбороу, Ганчо Ганев, Анет Артинян, Кирил Грозданов и Стела Динкова.
Стефан Хаджиев завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков", София в класа по виолончело и камерна музика на Даниела Черпокова. През 2001 е приет с пълна стипендия в Guildhall School of Music and Drama в Лондон, където учи в класа по виолончело на професор Стефан Попов Участва в проекти на Academy of Saint Martin and the Fields, London Sinfonietta, BBC Concert Orchestra и др. Същата година участва в лондонската сценична премиера на камерната опера на Томас Адес – “Powder Her Face” в Кралската опера. Като камерен музикант, от завършването си до сега, Стефан е концертирал в едни от най-престижните зали в Лондон като Wigmore Hall, Purcell Room и Barbican. Работил е с музиканти от ранга на Юри Жислин, Андрей Витович, Рафаел Уолфиш, Макс Бейли и др.

Сподели в: