Български режисьор впечатли израелската публика

Българският режисьор Митко Бозаков постигна голям успех в театър „Сифриа” в Тел Авив с модерен театрален прочит на пиесата на Луиджи Пирандело „Каквато ме пожелаеш”. Спектакълът беше поставен за първи път на израелска сцена на 15 март 2008 г. и се превърна в  откритието на сезона.

Пиесата на Пирандело третира темата за многоликата истина, която сме  длъжни да  приемем, желаем или не. „Исках пиесата да звучи модерно, като вплета в нея абсурда и гротеската наред с виталност, напрежение и философия”, споделя Бозаков.

Впечатлени от постиженията на режисьора, водещи театрални критици дадоха своята оценка за работата на екипа му, който твори заедно повече от 10 години:

„Театър „Сифриа” за пореден път доказва, че е най-интересният, неочакван и модерен театър в момента в Израел. Постановката на режисьора Митко Бозаков заявява това по най-категоричен начин със стилната и вълнуваща интерпретация на пиесата… Пирандело се занимава с темата за съмнението в истината, но постановката не оставя място за колебание у нас, че това е един категоричен театрален успех”, пише в анализа си във вестник „Хаарец” водещият театрален критик Михаел Анделзалц и допълва: „Артистите на Бозаков са вълнуващи и завладяващи. Водени от вещата ръка на режисьора, те успяват да създадат един странен и страшен свят с усещане за мистичен фарс”.

„Пореден успех на режисьора Митко Бозаков и неговия талантлив екип, които ни въвеждат в света на Пирандело по един нов и завладяващ начин”, е коментарът на  вестник „Йедиот Ахронот”.

Вестник „Форум” определи премиерата като „успешен модерен прочит на класиката и театрално откритие на сезона”. Подобен е и коментарът на вестник „Сцена”.

Пиесата на Пирандело е написана през 1930. Година по-късно актрисата Грета Гарбо се снима в американската продукция на MGM „Каквато ме пожелаеш” .
                       
В момента Митко Бозаков работи над мюзикъла „Човекът от Ламанча”, чиито репетициите започват на 20 май  в Националния театър „Абима”, и комедията „Вечеря за глупаци” от Франсис Вебер.
От началото на сезона режисьорът е поставил спектаклите „Двама на люлката” в театър „Сифриа” – постановка, която се играе с успех и в момента, и „Храбрият войник Швейк” –  със студентите си от „Бейт Цви”.

Митко Бозаков е завършил ВИТИЗ през 1984 г. От 1991 г. живее и работи в Израел. Поставил е над 50 спектакъла в различни театри. През последните 9 години е преподавател във Висшата театрална школа Beit Zvi, университета Haifa‏ и Висшето училище за кино и телевизия  „Импро”. Режисьор е на документалния филм „Стената” (прод. Matav – 1993).
По-важни постановки: „Кафенето” – Карло Голдони, в театър Beer Sheva  (2005); „Аз не съм Рапопорт” – Арп Гарднер, в театър Beit Lesin – Tel Aviv (2003); „Изкуството на комедията” – Едуардо де Филипо, в Театър Haifa (2003); „Евридика” – в Театър Sifria (2003); „Муха в главата” – Джордж Фейдо, в Театър Haifa (2001); „Хенри IV” – Пирандело, в Театър Sifria (1996).

Сподели в: