Български музиканти искат нова зала за концерти в София

В рамките на „Европейски музикален фестивал“ на 28 май, от 14.00 ч., в залата на Музикалния център „Борис Христов“ на ул. „Цар Самуил“ № 43,  ще се състои кръгла маса на тема „Създаване на нова акустична концертна зала в София“. Участие в дискусията ще вземат видни български музиканти, архитекти, културни дейци и представители на културни институции в България, сред които са:

Емил Табаков, главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР, Веселин Дуковски, член на управителния съвет на Съюза на архитектите в България, Малина Едрева, председател на Постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столична община, Галя Бежанска, директор на Дирекция „Култура“ към Столичната община, Надя Захариева, програмен директор „Изкуства и култура“ към Фондация „Америка за България“, Красимира Филипова – представител на Министерството на културата на Р. България и др.

Единствената голяма концертна зала в столицата, която притежава много добра естествена акустика – зала "България", е завършена през 1937 г. по проект на  арх. Станчо Белковски и Иван Данчов.  В първоначалния си вид голямата зала „България“ е разполагала с 1470 места за публика и със сцена за 100 оркестранти и 200 хористи. На сцената е бил монтиран орган на фирмата "Зауер" с 4 мануала, 72 регистъра и 6000 тръби. Бомбардировката от 24 май 1944 г. разрушава залата, органа и двата рояла. През 1949 г. залата е възстановена и днес зала „България“ е мястото, където всички водещи симфонични оркестри в София провеждат своите концерти. Графикът на залата е винаги препълнен със събития и репетиции, а сегашният капацитет от 1086 слушатели е недостатъчен в редица случаи. Залата бе частично ремонтирана през 2011 г., но все още се нуждае от цялостно обновяване и модернизиране. През 1981 г. в София е открит Националният дворец на културата, чиято зала №1 разполага с 3380 места, но се нуждае от допълнително озвучаване, което не е подходящо за изпълнение на класическа музика. Темата за нова концертна зала в София е изключително актуална особено в светлината на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. "Европейски музикален фестивал", представен от агенция „Кантус Фирмус“, се организира със съдействието на  Столичната община и на Министерството на културата.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали на столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.

Сподели в: