Български куклени актьори обучават тайвански деца на творческо мислене

Държавен куклен театър Варна, чието изкуство вече е познато на тайванската публика от турнета в последните години, за първи път се включи в мащабен обучителен проект в Тайван. Пред малчуганите в град Каошунг българските актьори разкриха тайните на преобразяването на обичайните предмети.
Тяхната презентация на тема „Морски фантазии” проследява артистичните трансформации на обикновени въжета, които се превръщат в лодки, вълни и най-различни морски обитатели. По време на демонстрацията актьорите залагат на естествената връзка между детето и морето. Децата на големия тайвански град остават завладени от магията на метаморфозите, поднесена от четиримата варненски куклени актьори Вера Стойкова, Дияна Цолевска, Галин Гинев, Стоян Стоянов.
Гостуването на Варненския куклен театър обхваща дните на традиционните пролетни празници в Тайван. Обучителният проект, вписващ се в тези празници, включва многобройни предизвикателства за малките зрители, които развиват тяхното творческо мислене.
„Нашето представяне беше прието със силен интерес от публиката, а домакините показаха дълбоко уважение към труда ни – споделя директорката на Куклен театър Варна Вера Стойкова. – Тайванците много бързо усвоиха това, което им показахме в уъркшопа. Те са хора, които се отнасят с изключителен респект към новите знания и постоянно се стремят да надграждат над наученото. Забележително е и вниманието, което отделят на заниманията, развиващи въображението на децата”- каза още обичаната варненска актриса.
Поканите, които пристигат към Държавен куклен театър Варна от цял свят, затвърждават образа на трупата като много търсен и изключително ценен творчески колектив. „С годините ние се превърнахме в нeобходим театър и желан партньор и сме щастливи, че можем да предадем знанията и уменията си на ценителите на кукленото майсторство”- заключава Вера Стойкова.
Добрата новина за варненските малчугани е, че предстои обучението на тема „Морски фантазии”, реализирано в Тайван, да бъде претворено във формата на спектакъл на българска сцена.

Сподели в: