Български икони гостуват в Париж за Коледа и Нова година

От 12 декември 2010 до 4 януари 2011 г. български икони ще гостуват в Париж. Експозицията е подредена в една в една от най-старите църкви в Париж «Св. Петър» (12 в.), намираща се в сърцето на Монмартър.

Изложението е под егидата на Френската асоциация „Приятели на артистите и писателите на Монмартър” и на Българския културен център. Експозицията е организирана с благословението на католическия свещеник Жан-Жак Лоне, съветник на архиепископа на Париж в областтта на изкуството и културата, и на архимандрит Емилиян, предстоятел на БПЦО „Св. патр. Евтимий Търновски” в Париж.

Участват четирима български творци: д-р Ваня Сапунджиева, Елена Синева, Христо Попкостадинов и Людмил Коларов. Българската православна община "Св. патриарх Евтимий Търновски" в Париж, със съдействието на която е организирано това изложение, е представена от д-р Ваня Сапунджиева, преподавател по иконография във Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий" и Елена Синева, нейна студентка, завършила бакалаварска програма по стенопис и мозайка във ВТУ и специализация по иконография в националния Атински Капудистриев университет при професор Георгиос  Кордис.

От всички автори на откриването е присъствала само Елена Синева. На фона на нейната творба-мозайка „Св. Богородица” всички гости пожелали да се снимат.

По информация на dveri.bg

Вижте още:
Коледни миниатюри върху картички

Сподели в: