"Български гласове – Ангелите" и Антонио Замбужо на една сцена

На 19 юни в столичната зала “България” от 19:30 ще се срещнат две култури – португалската и българската в специалната изява на талантливия португалски изпълнител Антонио Замбужо.

Съпроводен от музикантите Бернардо Куото – португалска китара, Жоао Баптиста да Луз Монтейро – кавакиньо  и  Рикардо Круз – контрабас, Антонио Замбужо ще ни отведе на романтично-меланхолично пътешествие с новия си албум Guia. Специалната изненада, подготвена от артиста е появата на сцена на българския хор “Български гласове -Ангелите” с диригент доц. Георги Петков. Заедно те ще изпълнят мелодията Chamateia от предходния проект на певеца Outro Sentido.

Песента, която Антонио Замбужо ще изпълни съвместно със световноизвестния хор „Български гласове –Ангелите”, е акапелна в стил уърлд мюзик и е авторски аранжимент на Георги Петков. Записана е в Португалия по покана на Антонио през 2008 г. и е включена в най-успешния му албум. През 2009 певецът я представя пред публика заедно с „Български гласове –Ангелите” в съвместни концерти на Азорските острови и Португалия. В град Бежа песента предизвиква истински фурор и е изпълнена на бис.

Красивите мелодии, чувствени интерпретации и топъл глас на Антонио Замбужо го нареждат сред авангарда на съвременните фадо изпълнители – с оригинална нова поезия и отличаващи се аранжименти. Той притежава уникален глас и стил и днес е най-известният млад португалски певец.

Освен че има музикално образование – учил е класическа китара и кларинет, той расте с музиката на своя роден край Алентежо – с типичното за този район на Южна Португалия мъжко хорово пеене и влиянията, които то е придобило от съседна Северна Африка.  Като се прибави към това и неутолимата му страст към джаза и бразилската музика, готовността му да експериментира при избора на инструментация, да прави неочаквани колаборации с артисти като българския хор “Български гласове – Ангелите”, както и с водещи бразилски и португалски певци, говорим за един артист, който разширява неимоверно хоризонта на традиционното фадо, като същевременно остава верен на корените.

Женския хор „Български гласове – Ангелите” е сред най-популярните български хорове зад граница. Стотици са изнесените самостоятелни концерти в едни от най-престижните концертни зали и катедрали по целия свят, както и моногобройни изяви в медиите: CNN, RAI, RTP, CBS, ZDF, ORF  и много други. На световния музикален пазар има 10 CD и DVD на хора.

„Български гласове – Ангелите” с диригент Г. Петков са учасвали в десетки международни проекти по покана на световноизвестни музиканти като: Адриано Челентано, Боби Макферин, Фил Колинс, Еди Джобсън, Енрике Моренте, Антонио Замбужо, Донна Роса, Чифтейнс, Михаил Алперин и Московско арт-трио, Хун-Хур-Ту от Република Тува, Окай Темиз, Сезен Аксу и Бурхан Оджал от Турция, Фанфарe Чокарлия от Румъния, Мария Фарадури и Савина Янату от Гърция.   

Доцент Георги Петков е преподавател в департамент Музика на Нов български университет. От 1999 е художествен ръководител и диригент на женския хор „Български гласове – Ангелите”. Диригентските изяви на Георги Петков обхващат над 600 концерта у нас и в чужбина. Композиторското му творчество включва над 200 заглавия, част от които се тиражират от световни музикални компании. Отличителна черта на творчеството му е постмодерното мислене и творбите в стил World music.

Като композитор и аранжор е работил по покана и в съавторство със световноизвестни музиканти – Адриано Челентано, Боби Макферин, Енрике Моренте, Антонио Замбужо, Донна Роса, Окай Темиз, Бурхан Оджал, Николас  Ленц от Белгия и др. За свои вокални творби Георги Петков е печелил международни награди.

Създател  и композитор е на оригиналния  Студентски смесен хор „Фолк-джаз формация” на НБУ. Основател на многогласния Народен хор при НМУ”Л.Пипков”- София.

Вижте още:
Антонио Замбужо носи бразилски повей в София

Сподели в: