БЪЛГАРСКИЯТ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ „ДОМ ВИТГЕНЩАЙН“ – ВИЕНА

С концерт „Четири рояла+” с ръководител маестро Орлин Димитров ще стартират поредицата от културни събития, предвидени в австрийската столица по повод ротационното поемане на  председателството на Съвета на ЕС от България.

Концертът ще бъде на 25. 01. 2018 от 18.30 в  Пале Ешенбах, където се намира една от най-големите и престижни зали във Виена за тържествени събития. Построена през 1870-1872 г. от известния австрийско-германски архитект Ото Тинеман в ранноисторически стил днес е паметник на културата.

Организатори са Посолството на Република България в Република Австрия, Постоянното представителство на България в Австрия и Българския културен институт „Дом Витгенщайн”

Самите изпълнители за себе си:

„QUATRO PIANO +“  –  това е едно пиано по четири! И с един плюс – насладата от включените перкусии! Четирима виртуозни пианисти се разхождат из музикалната литература. В по-голямата си част аранжиментите са преработени от Лора Димитрова. Мария Деливичева, Орлин Дмитров, Лора Димитрова, Андрю Уотсън и перкусионистът Ивайло Деливичев доказват, че широкото поле на музиката би могло да бъде интерпретирано по рафиниран начин.

Програмата на този неповторим състав  включва комбинация от класическа, забавна музика и джаз елементи. Експериментират  във всички насоки, резултатът е чудесен и слушателят се радва на едно изключително и съвсем различно преживяване. Тази комбинация представлява нова форма на развлекателния жанр и по този начин достига до напълно нови целеви групи.

ЛОРА ДИМИТРОВА – ПИАНО

Лора е родена в София, България. Още от съвсем ранни години изучава музика. След като завършва Музикалната академия в София, през 1988 г. заминава за Лондон. Там продължава образованието си и се дипломира в специалността „пиано“ във Висшето училище за музика и драма Гилдхол.

ОРЛИН ДИМИТРОВ – ПИАНО

Орлин е израснал в България. В Консерваторията  в София следва пиано, педагогика и хорово дирижиране. Между 1982 и 1986 работи с различни детски хорове и преподава пиано и теория на музиката. Междувременно спечелва няколко награди и прави много записи за БНР и телевизиите.

АНДРЮ УОТСЪН – ПИАНО

Андрю е израснал в Лийдс, Англия. От най-ранна възраст започва да учи пиано. Усилено помага при организирането на международния клавирен конкурс, който се провежда на всеки четири години в Лийск. След като завършва училище, започва да следва в колежа по музика в Лийдс, който е особено известен с класовете си по джаз.

МАРИЯ ДЕЛИВИЧЕВА – ПИАНО

Мария е родена в Стара Загора, България. Следва във Виена, където се дипломира като бакалавър магистратър по изкуствата. Като соло пианистка печели награда в международния клавирен конкурс  на името на Н. Рубинщайн, изнася много концерти и записва диск с романтична музика за пиано. Отделно свири на пиано джаз и камерна музика.

ИВАЙЛО ДЕЛИВИЧЕВ – ПЕРКУСИИ

Ивайло е роден в Пловдив, България. Завършва Музикалната академия в София, а след това – бакалавърска и магистърска степен по изкуствата  във Виена. Ивайло е спечелил няколко награди на национални и международни конкурси и има изяви като солов артист с известни състави и оркестри. Има няколко диска за Радиото и телевизионни предавания  в Австрия, Германия и България.

ДРУГИ КУЛТУРНИ СЪБИТИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ ”ДОМ ВИТГЕНЩАЙН”-ВИЕНА  ПО ПОВОД  БЪЛГАРСКОТО ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

Изложби
Цанко Лавренов (октомври 2017 – 22 януари 2018) – гостува Градска галерия- Пловдив
Златю Бояджиев (февруари-март 2018) – гостува Градска галерия Пловдив
70 платна от Национална Художествена галерия София (май-юни 2018)
2.  Концерти

„Четири рояла+” – 25. 01. 2018 Пале Ешенбах,
Драгостинов фолк – 03.03. 2018 БКИ „Дом Витгенщайн”
Квартет „Светоглас” – април 2018 – Грац и Залцбург
Български оперни звезди – 24 май 2018 БКИ „Дом Витгенщайн”
Йоан Кукузел – юни 2018 Катедрала „Свети Стефан”, Виена-
Заключителен концерт по повод предаване на Председателството на Австрия

Културен туризъм  и архитектура
Reiseinpirationen-Представяне на България на туристическото изложение в КВАРТАЛА НА МУЗЕИТЕ
20-22. 02. 2018

Творчески влияния на Виена в архитектурата на София в кроя на 19- ти и началото на 20-и век (Изложба на Столична община, София) – април 2018

Вечери, посветени на юбилейни годишнини

75 години от спасяването на българските евреи (документална   изложба и филм)
140 години от Освобождението на България (документална изложба архивни материали от България, Русия, Турция и Румъния на ГУ „Архиви”, София)
170 години от рождението на Христо Ботев
Вечер на поезията (стихове на Яворов, Теодор Троянов, Гео Милев на немски)
И множество още представяния на книги, филми, театрални постановки, фестивали и пр.

Сподели в: