Българският филм "Посоки" ще бъде представен в Кан

Новият филм на режисьора Стефан Командарев ще бъде представен на конкурса "Особен поглед" в Кан. "Уестърн", копродукцията с българско участие на братя Чучкови, както и филмът "Out", представен като проект на София Мийтингс през 2015 година, също ще бъде участват в престижната конкурсна програма.

Част от готовия филм "Посоки" беше представен на фестивални селекционери и киноспециалисти на 14-ото издание на София Мийтингс, което приключи преди по-малко от месец. Със своя четвърти филм Стефан Командарев осъществава дългоочакваната надежда новото българско кино да се появи в основните програми на най-важните филмови фестивали, които ръководят света на киното – Кан, Берлин и Венеция.

Най-новият проект на Стефан Командарев беше подготвян с работно заглавие "Съвместимост", но с началото на снимките през есента на 2016 година екипът избра ново име за филма. "Посоки" разказва шест истории, които се случват в шест софийски таксита в рамките на двадесет и четири часа – събитията са повлияни от абсурдите и проблемите на днешната българска действителност. Всички те са обединени от една смърт, която ще даде шанс за нов живот… Във филма участват актьорите Ирини Жамбонас, Асен Блатечки, Васил Василев-Зуека, Стефан Денолюбов, Юлиан Вергов, Иван Бърнев, Стефка Янорова и др.

"Посоки" е подкрепен от Националния филмов център – България, Регионалния филмов фонд МДМ – Германия, Македонската филмова агенция, "КИА моторс" – България, Дарик радио, Yellow Taxi. Той е копродукция на България, Германия и Македония.

"Уестърн" на режисьорката Валеска Гризебах е копродукция между Германия, България и Австрия. Филмът, заснет почти изцяло в България, разказва историята на съвременен дуел между мъж и съперника му. Копродуценти от българска страна са "Братя Чучкови".

"Out" е представян като проект от неговия режисьор Георги Кристоф и продуцентите Андреа Тачлер и Марек Урбан на 12-ото издание на София Мийтингс, където филмът намира копродуценти. Творбата е общо дело на копродуцентски екипи от Словакия, Унгария, Полша и Латвия.

Сподели в: