Българският филм „Последната линейка на София” ще се състезава на фестивала в Кан

Общо 63 филма попаднаха в официалната селекция на юбилейното 65-то издание на кинофестивала в Кан. Те са разпределени в четири категории и ще могат да бъдат видени в продължение на 12 дни – от 16 до 27 май. В конкурсната програма са включени 21 заглавия, като 14 от тях са европейски.

Организаторите на фестивала обявиха на 23 април подбора на 51-вото издание на Седмица на критиката (La Semaine de la Critique), която неотклонно спазва установените традиции в откриването на млади таланти. Основана преди 50 години от Съюза на френските филмови критици, Седмицата на критиката е най-дългогодишната паралелна конкурсна програма на филмовия фестивал в Кан и цели да покаже първи или втори филм на режисьори от цял свят.

След успешното представяне на българското кино на фестивала в Кан през 2011 с два филма във водещите програми – “Островът” на Камен Калев в Петнайсетдневката на режисьорите (Quinzaine des Réalisateurs) и „Аве” на Константин Божанов в Седмица на критиката, отново през 2012 има българско участие сред 7-те селектирани конкурсни филма. В тазгодишното издание на Седмица на критиката е селектиран българският филм „Последната линейка на София” на режисьора Илиян Метев. Документалният филм е създаден с подкрепата на Национален филмов център като копродукция с Германия и Хърватия и бе представен през март в програмата Балкан Скрийнингс на 9-ото издание на София Мийтингс.

Последната линейка на София” е единствената творба от Източна Европа в 51-вото издание на Седмица на критиката в Кан, както и единственият документален филм.

Историята: В един милионен град има само 13 линейки! Краси, Мила и Пламен са невероятните герои на филма: енергични, с чувство за хумор, раздават себе си в опит да спасят живота на другите. Колко дълго те ще имат сили да изпълняват своята мисия, въпреки големия брой препятствия в града?

Режисьорът Илиян Метев е роден през 1981 г., завършва режисура в National Film and Television School през 2008 г. и работи в Лондон за редица дизайнерски и рекламни агенции. През 2009 година на фестивала за документално кино Златен ритон Илиян Метев получи награда за дебют за 30-минутния си филм „Голешево” – за топлината и симпатията, с които разказва историята на своите герои в едно забравено планинско градче в България.

Илиян Метев

В инициативата Producers on the move, организирана от European Film Promotions, провеждащаща се в рамките на фестивала в Кан, ще вземе участиe българският продуцент и режисьор Стефан Командарев. Неговият филм "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" през 2009 попадна в short-list на селектираните филми за Наградите Оскар в категорията за чуждоезичен филм. Националният филмов център е член на European Film Promotions от 2005 г.

По традиция, страната ни се представя на юбилейното 65-то издание на кинофестивала в Кан с щанд на Пазара на филми (Marché du Film). За трета поредна година България участва в Юго-източен европейски павилион – общ щанд с други седем балкански страни – Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия, Словения, Хърватия, Черна гора и Кипър. Четири български филма ще бъдат представени на фестивала и ще имат своите търговски прожекции на Пазара, а в рамките на програмата Short Film Corner са включени шест късометражни български филма.

Още на Kafene.bg:

"Аве" на Константин Божанов получи четири награди на София Филм Фест 2012

„Аве” на Константин Божанов с награди за режисура и сценарий на фестивала в Порто

Сподели в: