Българските гласове – от фолклора до Бога

Авторски, обработен и автентичен български фолклор и източноправославна църковна музика ще представят Ева Квартет и Двуглас на Sofia Vocal Fest

На
30 ноември от 19.00 часа в Галерията за чуждестранно изкуство Ева Квартет ще открият българската програма на Sofia Vocal Fest.

Концертът им ще включва акапелния им репертоар, който формацията е представяла на най-престижните световни форуми и който за съжаление родната публика слабо познава, поради изключително редките им изяви у нас.

В Ева Kвартет четири различни гласа и четири различни фолклорни региона и традиции се срещат и сливат в неповторимата виртуозност на едно омагьосващо цяло. Гергана Димитрова претворява традиционната музика на Северна България, София Ковачева – на Тракия, Евелина Христова – на Граово, и Даниела Стоичкова – на
Кюстендилския регион.

Четирите певици и диригентът на квартета Милен Иванов основават групата преди точно 15 години, когато едновременно стават част от състава на “Мистерията на българските гласове”, с които пеят и до днес. През последното десетилетие Ева квартет са осъществили множество успешни концерти на престижни фестивали и концертни зали, участвали са в компилации, турнета в над 20 държави по целия свят.

Съвсем скоро предстои излизането на музикалния пазар на третия албум на Ева Квартет The Arch, в който освен тях, основно участие взима френският композитор Хектор Зазу и над 50 гост музиканта от 13 държави и 4 континента. Сред тях са Лори Андерсън (Великобритания), Бил Фрисел (САЩ), Робърт Фрип (Великобритания),
Дживан Гаспарян (Армения), Золтан Лантош (Унгария), Рюичи Сакамото (Япония), Карлос Нунес (Испания) и др.

На 1 ноември Sofia Vocal Fest продължава с концерта „Двуглас и приятели” от 19.00 в зала „Филип Кутев” на Съюза на българските композитори.

Формация „Двуглас” ще представи многолика палитра на традиционния български фолклор и източноправославната църковна музика. Творческите търсения на Даниел Спасов и Милен Иванов са свързани преди всичко с уникалното българско двугласно пеене. Техните изпълнения включват оригинални образци от най-старинните фолклорни пластове – двугласни песни от различни региони на България, баладична, епическа, любовна и обредна музика.

За концертите на „Двуглас“ критиците пишат: „музика, в която шепотът на монашеските молитви се смесва с майсторски изпълнени мелодии, чисти, като ръцете, протегнати към небето и молещи за дъжд. Душата се катери по нотната стълбица, подкрепяна от ангелски криле по пътя към светлината…”.

Заедно с Двуглас на Sofia Vocal Fest ще пеят гост музиканти от „Мистерията на българските гласове” и Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”.

Билети за концертите на „Ева квартет” и „Двуглас” се продават на цена от 15 лева в Дюкян Меломан и мрежите на Eventim и Ticketstream! В деня на концерта и на място цената е 20 лева.

Сподели в: