Българска премиера на филма Номад““

На 18 януари 2008 година е премиерата на историческия филм “Номад” (2007 г., Казахстан /Франция/ САЩ) по киносалоните на София и страната.

Казахстан през 18 век – необятен и едновременно с това жесток регион, притежаващ сурова и ужасяваща красота, граничещ с Китай, Русия и Тибет. Тук гордите и непокорни Казахски племена оцеляват и се сражават от векове – срещу нашественици и между самите себе си.

Ораз, гадател и войн с огромни сили, предсказва раждането на “нова звезда” – герой, който е обречен да обедини Казахите и да ги поведе към славни победи срещу техните най-страшни врагове – Джунгарите. Изплашен от пророчеството, Галдан, великият хан на джунгарите изпраща своя генерал Шариш да открие детето и да го убие. Но Ораз успява да спаси детето и да го върне на баща му – казахският султан Вали. От този ден нататък ясно е едно – идва краят на управлението на Галдан. Единственото, което не се знае е кога и как това ще стане. Защото Галдан няма намерение да се предаде лесно и ще впрегне мощта на цялата си империя, за да намери и унищожи детето от пророчеството. Заснет в жестоките и впечатляващи простори на Казахстан, “Номад” е една епическа история за съдбата на мъж, обречен на величие.

Носителят на Оскар сценарист Рустам Ибрагимбеков, заедно с награждаваните със Златен Глобус и Емми режисьор Иван Пасер и отличаваният с множество награди режисьор Сергей Бодров, събират за този филм цял куп международни звезди както пред, така също и зад камерата.
Изпълнителен продуцент е не кой да е, а самият Милош Форман, носител на две награди и една номинация ОСКАР за най-добър режисьор.
За дизайнери на костюмите са привлечени Мартин Алън (Хълк, Широко затворени очи) и Макъл О`Конър (Хари Потър и стаята на тайните), зад камерата е прочутият Уели Стейгър (След утрешният ден), а дизайнер на продукцията у Милен Клакович, който е ръководил и продукцията на “Ъндърграунд” на Костурица. Музиката е на Карло Силиото (Наказателят, Цезар, Флук), а специалните ефекти са дело на Рон Колучи, Ивес де Боно и Кен Горел (Патриотът, Лоши момчета 2, Бързи и Яростни 2)

В главните роли:
Куно Бекер
Джей Ернандес (Стъбла 49, Hostel)
Дилназ Ахмадиева
Марк Дакаскос (От люлка до гроб, Братството на вълците, Островът на д. р Моро)
Арчи Као (Единственият)
Джейсън Скот Лии (Драконът: Историята на Брус Лий, Войник, Дракула 2, Дракула 3)

Сподели в: