Българска постановка – с награди от фестивал във Велес

Театър "Любомир Кабакчиев" – Казанлък представи спектакъла "Лизистрата" от Аристофан на Международния театрален фестивал на античната пиеса "СТОБИ" във Велес, Македония. Режисьор на постановката е Вадим Данцингер, Русия.

Авторитетното жури с председател актрисата Йоанна Поповска присъди на българската трупа всичките награди – голямата награда за цялостно представление, награда за режисура на Вадим Данцингер, награда за главна женска роля на Петя Янкова, награда за главна мъжка роля на Атанас Чопов.

Темата за безкрайните войни
, които човечеството води, е основна в пиесата на Аристофан. През ХХI век това е един от актуалните проблеми на съвременния театър. Руският режисьор Вадим Данцигер е адаптирал комедията “Лизистрата”, написана през 411 г. преди н.е., успявайки да съхрани хумора и иронията на автора.

На жените от “Лизистрата” скоро им идва до гуша от безкрайното воюване на мъжете. Решават да си отмъстят, като лишават съпрузите си от сексуална близост. Водач на въстаналото женско съсловие е буйната Лизистрата. Съсипани от сексуалното въздържание и от пълната липса на женски ласки и телесни наслади, представителите на мъжката половина от обществото отстъпват пред женската воля и заживяват в мир.

Основна част в комедията “Лизистрата” е идеята за активното противопоставяне на войната, искреното съчувствие на жените – майки и съпруги. Аристофан разкрива масовото неудовлетворение от устройството на обществото, от обстоятелството, че разрушителните сили вземат връх над съзидателните фактори и диктуват условията на съществуването. Майсторски преплита семейните с обществените въпроси. Показва зависимостта на личното щастие от положението в държавата, от социалните връзки на хората.    

На 10 август 2008 г. в рамките на Фестивала "Охридско лято" Театрална работилница "Сфумато" ще представи спектакъла "Мъртвешки танц" от Стриндбергс. Режисьор е проф. Маргарита Младенова.

Сподели в: