Българска дизайнерка на изложението "Бижута и кино" в Португалия

От 12 ноември 2016 г. в град Порто, Португалия ще бъдат представени съвременни авторски бижута по темата „Бижута и кино“ (Challenge 2016 | JewelryandCinema) на автори от цял свят – предизвикателство на галерията за съвременна бижутерия –  TincalLab в града. Селектираните участниците трябва да изработят за изложбата бижута, вдъхновени от киното.

Сред участнициете е и Полина Димитрова, която през последните години поделя живота и работата си между София и Барселона. Вдъхновението за нейните обекти – бижута е графично и идва от филмите „Sleeper“ (1973) на Уди Алън и Гатака (1997) на Андрю Никол. Двата филма са антиутопии и разказват за рамките и правилата и за наблюдениетов перфектното общество, но всъшностса за човека и за неограничените му възможности, ако повярва в любовта си към себе си и към живота.Полина Димитрова харесва възможността да участва в изложбатаChallenge 2016 | JewelryandCinema на TincalLab, като намира, че предизвикателството успява да структурира работата й по различен от обичайния начин и я води към нова перспектива.

Бижутата на Поли Димитрова се характеризират с ярки цветове, семпли и овални обеми,но и неправилни геометрични форми. Обича да съчетава сребро и намерени предмети, да експериментира с небижутерски материали. Идеите за колекциите й се раждат напълно спонтанно.

Самостоятелните изложби:
– март 2014 г. в Koetania, Барселона;
– май 2014 г. в галерия „Теста“ в София;
– октомври 2014 г. проектът ZoomIn – в галерия Sabai, София, представящ серия от 10 бижута, вдъхновени от 5  емблематични сгради на архитектурно студио ZoomStudio.;
Групови изложби:
– август 2015 г. De la Mano, Меделин, Колумбия;
– ноември 2016 г. JewelryandCinema, Tinkallab, Порто, Португалия;
– октомври 2017 г. ParcoursBijoux, Париж, Франция

Сподели в: