Българската поема от "Поезия на стената" бе открита в София

Кметът на София Бойко Борисов и посланикът на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Вилем ван Ее откриха в двора на строителния техникум "Христо Ботев" в столицата българската поема. Събитието е част от инициативата „Поезия на стената".
 
Българската поема е 14-ата реализирана стена от тази инициативата.

Автор на дизайна е стенописецът Пенчо Шейтанов,популярен у нас и в чужбина.
Стената представя част от баладата „Хаджи Димитър" на Христо Ботев – като олицетворение на българския освобожденски дух.
Авторът сравнява Ботев с избухващ вулкан, носещ промяната и новото начало. На основата на изобразените в синята гама планини той поставя акцент върху една комета, която пресича планините, изгаря, но следата й остава.

„Поезия на стената" е проект на посолството на Кралство Нидерландия в София. Началото му е поставено през 2004 година.  Страните – членки на ЕС и държавите – кандидати са поканени да си изберат стена в центъра на София и да я декорират със своя национална поема на родния си език.

Целта на инициативата е Европа да стане по-близка за хората чрез споделяне на културното многообразие на ЕС и популяризиране на европейските езици, твърдят организаторите.

Сподели в: