Българската пиеса "Паякът" събра овациите на Бродуей

След като нюйорският седмичник за култура и изкуство The Village Voice излезе с бляскава рецензия и суперлативи за българската постановка „Паякът”, NY Times също включи заглавието в ревюто си за фестивала New York International Fringe Festival. В неделния брой на изданието журналистът Scott Heller похвали играта на българските актьори и Пенко Господинов и Анастасия Лютова.

„Едно пламенното представление (добре преведеният български диалог върви като субтитри на стената зад актьорите), блестящо подбран мрачен музикален фон (на Александър Каланов и Йордан Борисов) и ефектни светлини (Cindy Shumsey). Заслугата е на Drama League за помощта да включи източноевропейска трагикомедия в програмата на фестивала, изпълнена с по-леки заглавия”, не крие възторга си Heller.

„В напрегнатия един час, в българската пиеса „Паякът”, която направи своята премиера в Северна Америка, героите се отдават на спомени, карат се, оплакват съдбата си и размишляват върху това, което предстои. Съдбата им е поставена на карта: дали разделянето им ще ги освободи или ще ги направи съвсем обикновени?

„Ние сме това, за което много влюбени двойки мечтаят”, заявява Мартин. „Предпочитам да избера опасността на свободния свят, отколкото сигурността на затвора”, отговаря Мартина”, коментира театралният критик от NY Times

„Във въздуха витае ехото на Самюел Бекет и Жан-Пол Сартр, присъстват също и точни политически метафори. „Паякът”, написан и поставен от Димитър Димитров и Йордан Славейков, въздейства по един изключителен начин, дори сам за себе си. Макар че не е определно в самия текст, продукцията в голяма степен затваря двамата герои в една тясна вана, където Господинов и Лютова представят удивителни вариации на темата „обичай-ме-или-си-върви”, докато им е почти напълно невъзможно да се погледнат в очите”, се казва още в ревюто на култовия всекидневник.

През изминалата седмица „ Паякът” беше класиран от The Village Voice на първо място сред 10 топ спектакъла, показани на най-големия мултиартистичен фестивал в Сверна Америка – New York International Fringe Festival.

17-тото издание на New York International Fringe Festival се провежда от 9 до 25 август. 185 театрални формации от 13 държави и 17 американски щата ще изнесат над 1200 представления на 20 емблематични за Ню Йорк сцени.

За първи път на български автори и актьори се предоставя шанса да покажат свой проект на такава престижна сцена като Broаdway. Общо 5 представления със субтитри изиграха Пенко Господинов и Анастасия Лютова пред американска публика по покана на организаторите.

Това е трети международен фестивал за „Паякът” след като през 2011 г. взе участие в Международния фестивал на камерните театри и малките форми „АртОкраина”, Санкт Петербург, Русия. Тогава актрисата Анастасия Лютова бе удостоена с приза „най добра женска роля”, а постановката беше отличена като „най-добро представление и силен театрален експеримент на режисурата и екипа, създали представлението”. 

През юни тази година „Паякът” беше представен и на десетия юбилеен международен фестивал на камерните театри и малките театрални форми „Слявянский венец” в Москва. Проектът беше отличен с престижната награда за най-добър актьорски дует.

Снимка 1: Кадър от "Паякът"
Снимка 2: Димитър Димитров и Йордан Славейков

Прочетете още:
Нюйорският The Village Voice: Пиеси като “Паякът” са причина номер едно да отидете на театър

Сподели в: