Българската медийна действителност – в романа „Пепел от вестник”

Добре дошли в кухнята на вестникарския занаят – из нея ни развежда Евгени Петров с романа „Пепел от вестник” (ИК „Изток-Запад”), който разкрива цинизма и покварата по управленските върхове на голяма партия, язвите и корупцията в съдебната система, а също и как всичко това рефлектира върху съдбата на един независим вестник.

България на границата между XX и XXI век. Годините на преход към демокрация и пазарна икономика все още текат, а във вестникарския бизнес се разиграват борби на различни интереси… Един от тримата съдружници-издатели на вестник „Бизнес фактор“ – независим икономически специализиран всекидневник – решава да се посвети на политиката. Това довежда до конфликт с останалите двама издатели и въпреки че е с миноритарен дял, той успява да завладее фирмата и медията с помощта на лява партия и подкупна съдийка. Политически и юридически обвързан, вестникът постепенно губи облика, авторитета и тиража си и става собственост на близка до партията холдингова структура, която чрез изданието финансира предизборните си кампании. Двамата издатели се борят докрай, за да си върнат вестника, но са безсилни пред политическата и съдебна машина на Прехода…

Независимо че в основата на тази история е залегнал действителен случай, сюжетът и образите на „Пепел от вестник” са художествена измислица. Обаче докато читателите разгръщат книгата, в съзнанието им постоянно трябва да свети предупредителен знак, алармиращ за мрачната истина: реалността всъщност е далеч по-жестока и заплетена от фикцията. „Пепел от вестник” действително и прецизно описва задкулисните интриги на вестникарския занаят, сложните и противоречиви взаимоотношения между издателите и за тяхната нерадостна съдба. Действието се развива в особен период, героите преминават през турбулентни колизии. Ала събитията около драматичните процеси във вестника и сблъсъците на персонажите са само фон на общите политически и икономически процеси, които протичат в България.

Автор на „Пепел от вестник” е Евгени Петров. Той е роден през 1956 г. в София и завършва журналистическия факултет. Бил е главен редактор на вестниците „Народна младеж” и „Диалог”. Издател и дългогодишен главен редактор на вестник „Пари”. Работил е още в „Стандарт”, „Политика” и „Експрес”.

Сподели в: