Българската Кармен пя в Аулата на Софийския университет

Надя Кръстева – най-прекрасната Кармен в момента на световните оперни сцени и една от най-талантливите българки, която покори не един и два от водещите оперни театри в света, заедно с друга талантлива българка – Екатерина Владигерова, от знатната музикална фамилия Владигерови, която акомпанира на изящното мецосопрано, бяха водещите фигури в празничния концерт вчера в Аулата на Софийския университет. Две имена, които са знакови в съвременния музикален свят пяха и свириха на българска сцена.

Гостите на концерта чуха великолепното изпълнение на "Хабанера" из операта "Кармен" на Жорж Бизе. Кармен на Надя Кръстева радва ценителите на оперното изкуство на няколко континента. През новия сезон предстоят премиерите на "Кармен" в "Де Недерландзе опера" в Амстердам, Чикаго лирик опера и Большой театр. Една от последните роли на Надя Кръстева е тази на Олга в "Евгений Онегин", с която Виенската Щатсопер гостува и в Япония.

Надя Кръстева е родена в София. През 2000 г. завършва ДМА "П. Владигеров" в класа  на проф. Жасмин Костова, след което специализира при проф. Анита Чиркуети в Рим, в Академията за изкуство и култура "Борис Христов".

През сезон 2001/02 е солистка на ДО Стара Загора като същевременно гостува на оперните сцени в София, Пловдив, Варна и Бургас като Мадалена (Риголето), Фенена (Набуко), Амнерис (Аида), Кармен.

От септември 2002 г. Надя Кръстева е солист на Виенската Щатсопер, където дебютира в ролята на Фенена в "Набуко". На сцената на Виенската опера оттогава насам пресъздава повече от 30 партии. Нейни партньори на сцената са певци като Пласидо Доминго, Едита Груберова, Нийл Шиков, Агнес Балтса, Роландо Вилазон, Брин Терфел под палката на диригенти като З. Мета, Кр. Тилеман, С. Озава, Р. Мути, М. Виоти, Д. Гати, Велзер-Мьост, Д. Ръникълс, Ю. Тимирканов.

Надя Кръстева гастролира с успех на най-престижни европейски сцени с роли като Кармен, Еболи, Амнерис, Прециозила, Улрика, Сузуки, Адалджиза.

През новия сезон ще участва като Олга в премиерата на "Евгений Онегин" и ще изпее още поредица партии при гостуването на Щатсопер в Япония. Предстоят премиерите на "Кармен" в "Де Недерландзе опера" Амстердам и Чикаго лирик опера, както и отново Большой театр. Певицата ще гостува на Байерише Опер в Мюнхен като Еболи в спектакъла "Дон Карлос" и в Парижката национална опера като Прециозила в "Силата на съдбата".

Екатерина Владигерова е родена в София в известния с културните си традиции дом на музикантите Владигерови – баща и син. Първи детски стъпки в музиката прави под ръководството на баща си – Александър Владигеров. На петгодишна възраст постъпва в Музикалното училище в София, където по-късно завършва и средното си образование със специалност пиано в класа на М. Върбанова. Завършва магистратура в теоритико-композиторския и диригентски факултет към Държавна музикална академия П. Владигеров в София и специализира в Университета за музикални и сценични изкуства във Виена.

От 1996 г. живее и работи във Виена. Концертира като солист и акомпаниатор в Австрия, България, Чехия, Словения, Германия, Великобритания, САЩ и др. редица записи за БНР, София и ORF, Виена. През ноември 2006 г. дебютира в дуо с цигуларката Валя Дервенска.

Участва в постановката Über Tiere по Elfride Jelinek в Burgtheater, Виена. Има многобройни концертни участия по покана на Bundeskanzleramt Österreich и кметството на гр. Виена. Важен приоритет за нея и двамата й братя – Александър и Константин, които също са музиканти, е популяризирането на българската музика и разбира се музиката на техните предци по света.

* * *

Вижте още:
Горан Брегович представи Кармен
Варненската опера гостува с "Кармен" в София

Сподели в: