Българка омая журито на международен фестивал по балет в Украйна

Българка е най-малката участничка в ХХ Международен фестивал „Зведи на световния балет”, който се проведе от 9 до 11 октомври в Донецк, Украйна. В три поредни вечери седемгодишната Ивана Харизанова  – възпитаничка на Руското балетно училище „Г.С.Уланова” – София с ръководител Шара Карсакпаева, танцува със водещи солисти на Большой театр, Националната опера на Украйна, на Московския академичен театър за опера и балет” Станиславски и Немирович-Данченко”, на Мариинския и Михайловския театри, с танцьори от Казахстан, Китай, Германия, Русия и Укарйна. Тя се изяви в спектакъла „Дон Кихот”  в соловата партия на Амур, което досега не се е случвало с балерина на нейната възраст, както и във вечер, посветена на хореографията на Леонид Якобсон.

До сега тя е и единствената българска балерина участвала в общ спектакъл с имената на световния балет Николай Цискаридзе, Илзе Лиепа, Фарух Рузиматов, Марианна Рыжкина, Екатерина Крысанова и др.  На гала-вечерта на закриването на фестивала Ивана Харизанова изпълни „Птичка” по музика на Моцарт.

Малката ни балерина бе специално поздравена от съпругата на президента на Украйна Л.А.Янукович – патрон на звездния балетен празник, от директора на фестивала  – народния артист на Украйна Вадим Писарев и от своите именити колеги, които не скриха възторга си от това, което тя е постигнала едва на 7 години.

Сподели в: