Българка направи документален филм за Махатма Ганди

"Великият Ганди" е документален филм – с автор и режисьор Петя Иванова. В него се разказва за житейския път на Махатма Ганди – индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната. Автентичните кадри на филма са осигурени с помощта от Посолството на Република Индия и Фондация "Ганди”. Консултанти на филма са научните работници от БАН Боряна Камова и Виолина Атанасова.

Във филма са използвани документални кадри, фотографии, художествени възстановки и интервюта. Петя Иванова (автор на националната телевизионна поредица "Бойно поле Земя”) и нейният екип са заложили на ефектни монтажни техники и показват едно различно лице на Махатма Ганди.

„Това е моят Ганди – емоционален и решителен”, споделя Петя Иванова, която вижда в образа на великия индиец истински проводник на революционния хуманизъм. Той е човешко същество като всички нас – със своите надежди, разочарования, моменти на гняв и щастие, отбелязва тя.

Още по темата

Сподели в: