Българка в Топ 7 за най-добра европейска книга

„Моята история. Де е България?” на Жанина Драгостинова, издадена от „Колибри”, се класира в Тор 7 за наградата „Европейска книга”. В конкурса участваха 55 книги от всичките 27 страни-членки на ЕС. От тях организационният комитет, начело с Жак Делор, бивш президент на Европейската комисия, избра 14, като „Моята история. Де е България” и „Мисия Лондон” на Алек Попов останаха единствените книги на автори от Източна Европа. Българските представители влязоха и във финалната седмица, определена от журито, председателствано от шведския автор на бестселъри Хенинг Манкел.

На церемонията и тържествената вечеря по повод връчването на наградата, която ще се състои на 5 декември в Брюксел в присъствието на Ханс-Герт Пьотеринг, президент на Европейския парламент и Хосe Мануел Баросо, президент на Европейската комисия, е поканена и литературният агент от България Ваня Кадийска.

Наградата „Европейска книга” се връчва за първи път, целта й е пропагандиране на европейските ценности и доближаване на визията за утрешна Европа към светогледа на обикновения гражданин на Съюза.

Сподели в: