Българи ще снимат филм за Херсонес – руската Троя

На 6 септември български екип заминава за Крим, за да заснеме историческите забележителности на Крим. Обект на научно-популярния филм ще бъдат антични селища, старинни крепости, църкви и дворци. Например в античния град Херсонес (днешен Севастопол), наричан още руския Помпей или руската Троя, светите братя Кирил и Методи покръстват княз Владимир, който завръщайки се в столицата Киев въвежда християнството като официална религия за цяла Русия.

Успоредно с това, в рамките на проекта New Media, режисьорът Стилиян Иванов ще проведе поредния си мастер клас със студенти по журналистика от филиала на Московския държавен университет „М.В. Ломоносов“ в Севастопол. Обучителният процес e с поддръжката на Съвета на Федерациите ФС РФ, Парламентарния клуб на руския Парламент и Професионалния съюз на руските журналисти.

Стилиян Иванов
и операторът Мирослав Евдосиев ще участват и в работата на XIV  Международен телекинофорум „Вместе“ заедно с майстори на екранните изкуства от 29 държави. Този телекинофорум е учреден от Съюза на журналистите на Русия, Мосфильм, Парламента и правителството на Крим. Българите ще представят документалния си филм за Балшой театър, който снимаха преди година в Москва, отново по покана на руската страна.

Екипът включва специалисти от ТВ Арт и Додофилм.

Сподели в: