Българи спечелиха публиката на Международния балетен конкурс във Варна

Натали Братанова и нейният партньор Никола Хаджитанев спечелиха аплаузите на публиката в Летния театър с артистична смелост

Международният балетен конкурс във Варна имаше една много кратка, но вълнуваща втора вечер на 16 юли, когато само няколко състезатели успяха да излязат на сцената заради летния дъжд. Пренебрегвайки първите пръски, българите Натали Братанова – състезател в младша възраст и нейният партньор Никола Хаджитанев, който не се състезава, решиха да рискуват и да излязат на мокрия подиум. Балетните фенове знаят, че така се поставя на карта не само прецизността на изпълнението, но и и цялото участие в конкурса, поради голямата опасност от травми при подхлъзване.

Независимо от това двамата българи направиха едно силно емоционално представяне на па-дьо-дьо на Медора и Роба от „Корсар” на Адам, първоначално под леки пръски, а накрая – под проливен летен дъжд. Признателната публика оцени тяхната артистична смелост и също остана с тях под дъжда, като ги подкрепяше с ентусиазирани аплаузи до края.

Натали Братанова е родена през 1993 г. в София. Балетното си образование започва в НУТИ, в класа на проф. Лиляна Драгулева, а след това продължава в Балетното училище към Виенската Щатс Опера при педагозите Силвия Цанкова, Бригите Щадлер и Карен Хенри. Натали участва в спектакли на училището и операта и вече има награди от национални и международни конкурси.

Първият тур ще продължи до 19 юли включително, почивният ден след него ще е 20 юни, когато журито ще обяви кои са преминали във втори тур на пресконференция във Фестивалния и конгресен център.

Балетната олимпиада във Варна се провежда под патронажа на г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България. Събитието преминава под почетния патронаж на UNESCO. Организатор е Фондация ”Международен балетен конкурс – Варна” , а съорганизатори – Министерството на културата, Община Варна и Постоянният танцов комитет на ITI и CID към UNESCO.

Сподели в: