Българи и турци ще изучават културата на Странджа

Българо-турски летен университет “Странджа планина и нейната роля в преноса на цивилизации Изток – Запад” ще се проведе от 5 до 10 май 2008 г. на териториите на общините Малко Търново и Къркларели, съобщиха организаторите на академичния форум. Той ще се състои за шести път и в него ще участват преподаватели и студенти от България и Турция.

Тазгодишният летен университет е финансиран по спечелен от община Къркларели проект “Полъхът на странджанското ни приятелство”, а община Малко Търново е партньор.

Научният форум ще бъде открит на археологическия обект в местността Долен кладенец, община Къркларели. После присъстващите ще разгледат гробници в района и ще посетят музея в турския общински център. В турската част на Странджа планина те ще разгледат също скално изсечена пещера и римски амфитеатър във Виза, скалния манастир “Свети Никола” (VI век) и българската църква “Свети Георги” в Одрин.

У нас участниците в летния университет ще посетят тракийския култов комплекс в местността Мишкова нива край Малко Търново, елинистическа гробница в село Евренозово, Китен, Созопол и село Бръшлян.

Сподели в: