България избира най-добрите фантасти

13 категории, всяка държава праща по 1 номинация за категория, която ще се бори за престижния приз на Европейското общество за научна фантастика Започна гласуването за номинации от България за ежегодния фестивал за фантастика Еврокон.Събитрането на номинации (първият етап) тече до 14 юни.Предстои да бъдат избрани най-заслужилите творци в жанра през последните години, които да представят страната ни на Еврокон. Фантастиката продължава да набира сила в България, а творците й – да търсят все по-активна връзка със своите потенциални почитатели. След Фантастивала от края на май, който предостави възможност на феновете на жанра да се свържат един с друг и да научат от първа ръка за новостите и бъдещето във фантастиката, дойде време нашите творци да се представят и навън. Идеалната възможност за това е Еврокон – ежегодна среща на фантастите от целия континент, на която се излъчват награди за най-заслужилите творци от различните страни.

Също като песенния конкурс Евровизия, Еврокон се провежда в различен европейски град всяка година. В случая обаче награда получава не само един, а десетки творци, разпределени в 13 различни категории. Писатели, художници, популяризатори, филми, пиеси, списания и сайтове имат възможност да се борят за престижния приз на Европейското общество за научна фантастика. Всяка държава изпраща по една номинация за категория, а тя се бори за награда от комисията на Еврокон.

Тази година Еврокон ще се проведе в Дъблин, Ирландия, между 22 и 24 август. Специален гост ще бъде авторът на поредицата „Песен за огън и лед“ (послужила за създаването на хитовия сериал „Игра на тронове“), Джордж Р. Р. Мартин.

Изборът на българските фантасти, които да представят страната ни пред Европа, в момента се провежда на SciFi.bg ( http://scifi.bg/evrokon-2014-predlojenia/ ).  Там всеки активен почитател на фантастиката може да подкрепи своя любим творец или творчески продукт, които според него най-много заслужават честта да носят българския флаг. Номинациите за Еврокон са част от усилията на организаторите да популяризират жанра и да подкрепят качествените родни творци не само на местния пазар, но и по света.

Повече за Еврокон:
Еврокон се организира от Европейското общество за научна фантастика (European Science Fiction Society – ESFS) и се провежда от 1972 година насам.
Това е ежегодна среща на феновете на жанра, на която обикновено присъстват писатели и творци, с които посетителите да могат да общуват и да се запознават. Подобна е на Comic Con в САЩ, но е с по-скромен мащаб и доста по-некомерсиална насоченост.
Целта на Еврокон е да популяризира фантастиката в Европа, както и да стимулира творците в жанра да продължат да се развиват, независимо от коя държава са. Затова и събитието се провежда на различно място всяка година – миналата година беше в Киев, догодина ще бъде в Санкт Петербург, а през 2004 година е било дори в Пловдив. За същата цел служи и ежегодното номиниране и награждаване на творци от всички държави на континента.

България участва на Еврокон повече от 40 години. В поясненията под всяка категория можете да видите наградените български номинации до този момент.

За SciFi.bg:
SciFi.bg е българско онлайн списание за фантастика. Неговата цел е да популяризира жанра в България и да обедини феновете в сплотена група. Ежедневно се публикуват новини, статии и ревюта, свързани с научна фантастика, фентъзи, свръхестествена драма и ужаси. Списанието е насочено към хората с въображение, които не признават пределите на ежедневието. Ние сме устремени напред и нагоре, гледаме към бъдещето и оформяме настоящето. Стремим се да разберем повече за себе си, за мистериозното в живота, за това, което човечеството може да постигне. Включете се в търсенето ни и отключете въображението си, за да стигнем заедно до отговорите!

Сподели в: