България е последна по продажба на музика в Европа

Според годишния доклад на IFPI, физическите продажби на музика в България бележат шокиращ спад от 40 % за 2009 г., спрямо 2008 г. Българските звукозаписни компании са продали общо 600 хил. копия музика на CD, при 1 млн. за предишната година. По този начин страната ни се нарежда на последно място в Европа по показателя физически продажби. В световен мащаб сме 48-ми от 51 страни, като зад нас остават единствено Уругвай, Перу и Еквадор. По време на гостуването си у нас през миналата седмица, регионалният директор за Европа на Световната звукозаписна индустрия Франсез Муур пък заяви, че страната ни е номер 1 по пиратство в ЕС. Това са тревожни фактори, които поставят под въпрос бъдещето на музикалния бизнес у нас. 

Единствената категория, в която България се нарежда на по-висока позиция е тази за приходи от права за изпълнение (performance rights). Отчетените 2.1 млн. долара представляват сумите, които дружеството за колективно управление ПРОФОН е събрало. Страната ни се нарежда на 33-та позиция от 43 държави, що се отнася до приходите от правата за публично изпълнение на музика (клубове, ресторанти, хотели) и правата за излъчване (телевизии, радиостанции).

За първа година IFPI отчита дигитални продажби в България – те са на стойност 0.7 млн. долара, като 70 % от тях са от съдържание, свързано с мобилни телефони (36 % от мастъртонове и 34 % от рингбектонове). Онлайн стриймингът е донесъл 27 на сто от дигиталните приходи, а 3 % са “други”. По отношение на приходите от дигитални продажби на музика, страната ни е на 44-та от 50 позиции в Света, като след нас има 2 европейски държави – Словакия и Хърватска.

Според произхода на репертоара, едва 12 % е делът на българската музика, чуждестранната държи 83 на сто, класическият жанр – 2 %, а компилациите представляват 3 на сто от пазара.

Като цяло приходите на Българската звукозаписна индустрия по вид се разпределят така – 57 % са от физически продажби (дискове и касетки), 32 % са от права за изпълнение и 11 % от дигитална продажба (основно съдържание за мобилни телефони). Сред 51 страни, се нареждаме на 47-мо място, като зад нас са единствено Исландия, Уругвай, Перу и Еквадор. Лидер в световен мащаб е САЩ с общ пазарен дял от 27 %, следван от Япония (24 %), Великобритания и Германия (с по 9 %).

Според доклада на IFPI – Recording Industry in Numbers 2010, глобалният спад на приходите на зукозаписната индустрия за 2009 г. е 7 %.

Сподели в: