Българите в Лион честваха 24 май

В четвъртък, 23-ти май 2013 г., българската общност в Лион отпразнува, според наложената вече традиция, деня на българската писменост и култура – 24 май.

За българите живеещи в град Лион и региона, този празник е почти толкова важен за отстояване и съхраняване на националната им идентичност колкото и националния празник – 3-ти март. Ето защо, тържественото честване на този ден се е превърнало за българската диаспора във важно и значимо събитие белязано от празничен спектакъл.
Спектакълът за пореден път бе организиран съвместно от четирите българо-френски асоциации действащи на територията на регион Рон-Алп:

Асоциация "Ешанж Рон-Алп – България"
Това е първата българска асоциация в Лион, която е и в основата на инициативата за организиране на представления за българската общност на големите национални празници. Цел на асоциацията е развиване на търговските и културни взаимоотношения, насърчаване на спортните, образователни и икономически партньорства, между България и регион Рон-Алп.

Асоциация "Български език и култура – европейско културно наследство"
Асоциацията ръководи българското училище "Иван Вазов" в град Лион. Нейна цел е разпространението на българския език и култура сред децата между 6 и 18 г., произлизащи от български и българо-френски семейства. Обучението е съобразено с изискванията на българското министерство на образованието за неделните училища в чужбина.

Асоциация "От Извора"
Асоциацията организира курсове по български фолклорни танци и песни. Нейните членове се ръководят от желанието да увековечат и популяризират българското културно наследство сред българските семейства, живеещи днес във Франция, но и сред френските си приятели.

Асоциация на българските студенти в Лион: нейна цел е да подкрепя и защитава правата на българските студенти в Лион. Тя е инициатор и организатор на дейности и събития допринасящи за създаването на дух на солидарност и разбирателство между студентите.

На всеки голям български празник четирите асоциации обединяват усилия (човешки, материални и идейни ресурси) в името на единството и добруването на българската общност в Лион. Организирането на това събитие се превръща в истинско предизвикателство за активно ангажираните българи живеещи в Лион, но затова пък и признателността на публиката доставя още по-голямо удоволствие. В такива моменти проличава истинската сплотеност и себеотрицание на всички, които допринасят дори и с частица за организирането на празника. А те са много.
Откриването на вечерта бе подето от асоциацията на българските студенти в Лион, които бяха подготвили кратко представяне разказващо за произхода на празника и делото на братята Кирил и Методий, довело до създаването на кирилицата такава, каквато я познаваме сега.

За децата от българското училище "Иван Вазов" в Лион, 24 май е един от най-обичаните празници и те изненадаха публиката със своето театрално представление "На гости при баба", в което специалното участие взеха малките танцьори от група "Шарено герданче" и танцьорите от "От Извора". С изявата си на сцената, участниците, малки и големи, демонстрираха безспорния си талант на актьори, танцьори и певци, като превърнаха представлението в едно увличащо и вълнуващо шоу. Чрез преплитането на разкази, песни и танци, те се опитаха да пресъздадат как денят на българската писменост и култура, се възприема и преживява от различните поколения, и най-вече от малките българчета родени и живеещи във Франция.

Спектакълът продължи с празничен концерт на българския фолклорен ансамбъл"Китна Тракия" от град Хасково. Почетни гости на празника, нашите приятели от България пропътуваха 2000 км, за да накарат публиката да вибрира в ритъма на българската народна музика. Групата от красивия български град Хасково има над 50-годишна история и забележителен репертоар от вълшебни танци, мистични песни и увличаща музика, с който стопли сърцата на българската и френската публика. Едночасовото сценично присъствие на танцьори и певци увлече публиката в експлозия от ритми, звуци и цветове и я зареди с огромен емоционален заряд. В края на вечерта танцьорите поканиха публиката на голямото традиционно хоро, където всеки танцува ръка в ръка с приятелите си.

Спектакълът завърши с голяма томбола на азбуката, организирана от асоциацията на българските студенти в Лион. Разбира се, подаръците бяха свързани с България и нейната култура.

Вечерта бе закрита около празничен бюфет с традиционни български ястия: един привилегирован момент, в който гости и участници в спектакъла имаха възможност да споделят своите впечатления и емоции, или просто да се забавляват.

Сподели в: