"Българите в Бесарабия, Таврия и Крим. Фото-хроника на ХХ век"

На 20 март от 18.00 ч. в залите на Института  за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН ще се открие фото-изложба, разказваща за живота на българите от Бесарабия, Таврия и Крим.

Изложбата се организира от екипа на българо-украинския проект "Конструиране на идентичността в контекста на пан-Европейска мобилност (българите в Украйна и украинците в България)" с ръководител от българска страна доц. д-р Петко Христов.

През 2010 г. Българския младежки клуб „Актив” от гр. Одеса, Украйна стартира кампания по събиране на стари снимки на българи от Бесарабия. Идеята е да се оформи малка мобилна фото-изложба, която с помощта на фотографията, да разкаже за живота на тази българска диаспора. За първи път старите снимки под надслов „Българите в Бесарабия. Хроника на ХХ век” се показват през април на 2010 г. в Одеския литературен музей, гр. Одеса, Украйна. В приветственото слово организаторите отбелязват, че крайната цел е фото-изложбата да бъде представена и в България. На 16.01.2014 г. тя е в Сливен, а на 01.03.2014 г. във Варна.
Поради големия интерес авторите на изложбата са поканили своите колеги от Центъра по българистика към Мелитополския педагогически университет „Б. Хмелницки”, гр. Мелитопол, Украйна, да се включат в изявата с фотографии на българи от Таврия и Крим. Така посетителите на Националния Етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН) ще могат да видят в пълнота цялата българска общност от Украйна.

Изложбата се състои от автентични фотографии на българи от историческите диаспори в Бесарабия, Таврия и Крим. Фотодокументите представляват в миниатюра копия на реалността от целия ХХ век. Всяка снимка е къс разказ за отделната личност или за един конкретен момент, за една фаза от историческия процес или за определено събитие от социокултурния живот на тези наши сънародници. Различните сюжети (от сватба, училище, работа, казарма и пр.) фиксират душевните настроения на героите, техните взаимоотношения с времето и неговите предложения за бит, реализация и диалогизъм. Снимките впечатляват с духа на времето, който се е запечатал върху тях и чрез тях намира начин да комуникира с нашето съвремие.
Изложбата ще продължи до 4-ти април.

Сподели в: