Бъди промяната – 3-дневен фестивал в София

От 12 до 14 септември в градинката "Кристал" в София ще се състои вторият фестивал "Бъди промяната". След протестната вълна през 2013 г., когато бе създадена мрежа от хоризонтални структури и беше направен първия по рода си подобен фестивал във Варна, сега второто му издание се провежда в София. Входът е свободен.

Фестивалът е посветен на хоризонтални алтернативи на систематаикономически, социални, политически, екологични. Програмата включва: концерти, работилници, лекции, прожекции, дискусии, изложби и безплатен пазар с колективи от София, Варна, Пловдив, Велико Търново и международни гости от САЩ, Словения, Гърция.

Сред акцентите тази година са лекцията на колектива CrimethInc (САЩ) „After The Crest“ и премиерата на новата книга на Anarres Books “Корнелиус Касториадис: Проектът за автономия”. И, разбира се, много музика и добро настроение.

Всички събития са с вход свободен, защото фестивалът е създаден, поддържан и развиван изцяло от доброволци и активисти с некомерсиални цели. Той не е подкрепен, финансиран или осъществяван от или благодарение на фондации, партии, НПО-та, икономически интереси и бизнес организации или други подобни.

Този фестивал е наистина „free“, свободен, отворен, включващ, създаван, мислен, развиван и самофинансиран от всички нас.

ПРОГРАМА (в процес на обновяване)

Петък, 12.09:
17:00 – Откриване с музика
17:30 – Мрежата Бъди промяната: активизъм и самоорганизирани инициативи
18:00 – Пермакултура
18:30 – Премиера на книгата “Корнелиус Касториадис: Проектът за автономия”
20:00 – Музика
20:30 – Лекция за независимо кино
21:00 – Премиерни прожекции на филмите „Контражур“ и „Власт“

Събота, 13.09:
11:00 – 14:00 – Уъркшоп за деца
13:00 – Сугестопедия
18:00 – Социалните движения в Европа и света след протестната вълна от Окупирай – лекция на CrimethInc. (САЩ)
20:00 – 22:00 – Концерт: Dancing Angel (Global Vision Circle), Bright Sight + tba

Неделя, 14.09:
11:00 – 14:00 – Уъркшоп за деца
15:00 – Видизъм, карнизъм и веганизъм – лекция и дискусия с Act!оn Food
16:00 – Независимо издателство Анарес: представяне
17:00 – Здравословно хранене на веган диета – Act!оn Food + El Freegano
19:00 – Проект „Градинка зад блока“: представяне
20:00 – 22:00 – Асамблея на тема „Изборите“

По време на целия фестивал ще се провеждат:

– Изложби
– Представяне на солидарната икономика: продукти за дегустация директно от кооперативи и производители, без посредници от България и света.
– Наистина свободен (безплатен) пазар.
– Щандове с материали, листовки, книги и т.н.

Кои са организаторите:

Мрежата „Бъди промяната!” беше създадена след масовите протести от февруари и юни през 2013 г. Ние сме хоризонтална мрежа от активисти без лидери и йерархична организация. Не ни контролират политици, фондации, партии или бизнес интереси. Ние взимаме всяко решение на принципа на пряката демокрация, за да преоткрием красотата на публичните асамблеи и съживим духа на взаимност и общност. Мечтаем за едно общество без експлоатация, потисници и потиснати, в което нашите думи ще се зачитат и хората ще съжителстват в хармония с природата. Едно общество, което се основава на ежедневната социална активност и взаимопомощ, извън пасивната консуматорска култура и отчуждението. Ние не сме идеологическо или религиозно движение – силата ни иде от отказа ни да бъдем вкарани в стереотипна идеологическа кутийка, да ни бъде сложен етикет и да бъдем разфасовани в удобни медийни хапки.

Участници във фестивала са: Социален център „Аделанте“ (София), Солидарен Център-Варна, Бъди промяната – София, Живот след капитализма / Life After Capitalism Bulgaria, CrimethInk (САЩ), издателство Анарес, Клуб Нещото (Пловдив), Български социален форум, Act!оn Food, Градинка зад блока (София), Варна Lab, активисти от Велико Търново и други.

Защо сме тук?

След протестната вълна през 2013 г. все по-ясно виждаме, че промяната няма да дойде от традиционните политически играчи от ляво или дясно, нито в корумпираните институции на представителната демокрация, която става все повече синоним на хищническия капитализъм. Промяната ще се зароди ниско долу, в пукнатините на тази болна система.

Живеем в най-бедната страна в Европейския съюз, където сметките за ток могат да бъдат по-високи от заплатите ни, където политикономическата олигархия разполага с живота ни, където образованието не е право, а привилегия, където телевизията и корпоративните медии промиват мозъците ни, а консуматорството се е превърнало в “терапия” за безнадеждността, самотата и отчуждението, което расте от ден на ден, поколение след поколение. Никога преди домовете ни не са били толкова близо един до друг, а хората – толкова далеч един от друг. В същото време продължаваме безумно да убиваме земята и да изчерпваме природните ресурси, служейки на доктрината на непрестанния растеж. Ценности като солидарност, справедливост и сътрудничество губят значението си в името на една система, която насърчава антагонизма, страха от различното и войната на всеки срещу всеки.

Ние заставаме срещу тази система, съпротивляваме се и създаваме алтернативи! Социални центрове, селскостопански колективи и еко-общности, потребителски кооперативи, наистина свободни пазари, местни асамблеи, окупирани фабрики, безпарични мрежи за обмен, квартални асамблеи – виждаме, че тази креативна съпротива расте устойчиво навсякъде по света, а също и у нас, независимо от кулминациите и спадовете в протестните вълни.

Фестивалът ни “Бъди промяната!” е посветен на представянето на именно такива алтернативи във всеки аспект на живота ни. Добре дошли за три дни на съпротива, самоорганизация и солидарност!

Един друг свят е възможен! Един друг свят е вече тук!

Прочетете още:
Режисьорът Петър Денчев: "Бурунданга” ни подсказва как истината може да промени нашите избори
За първи път на български език: романът „Промяната“ от Нобеловия лауреат за литература Мо Йен

Сподели в: