"Бухтичка" – роман с послание: да се чувстваме добре в тялото си

"Бухтичка" от Джули Мърфи (Издателство „Софтпрес“) излиза във време, когато обществената представа за красота получава значителен отпор. Сисание People публикува корица с Тес Холидей, звезда от социалните мрежи и plus size модел, а списание Seventeen заяви, че повече няма да обработва с фотошоп снимките на моделите си, за да изглеждат по-слаби.

Романът изпраща позитивни послания към читателите си, а главната героиня е прекрасен модел за подражание за подрастващите. Това е добре дошло за родителите, които искат да научат децата си, че не външният вид определя кой си и какво можеш да постигнеш.

„Вярвам, че всеки писател има по една книга, над която работи наум през целия си живот. За мен тази книга е „Бухтичка“ – казва Джули Мърфи пред списание Publishers Weekly малко след като правата за публикуването на втория ѝ роман са откупени в над двайсет страни по света, още преди официалната му премиера в САЩ.

*  *  *
Главната героиня в романа е шестнайсетгодишната Уилоудийн Диксън – Уил, а действието се развива в тихо провинциално градче в щата Тексас, където никога нищо не се случва. Единственото голямо събитие е ежегодният местен конкурс за красотa, чийто председател е не кой да е, а самата майка на Уил.

Макар да е „самопровъзгласила се дебелана“, Уил никога не се е чувствала некомфортно в собствената си кожа. А ако някой има проблем с външния ѝ вид – проблемът си е негов. Наричана на галено „бухтичка“, Уилоудийн е самоуверена, силна и абсолютно безстрашна.

Докато не среща атлетичния и напълно очарователен Бо. Не е голяма изненада, че Уил хлътва по него. Изненадващо за всички е, че той си пада по нея. Годината е тежка за Уилоудийн: любимата й леля наскоро е починала от инфаркт, а отношенията с най-добрата й приятелка претърпяват драматични сътресения. На всичкото отгоре Уил не намира очакваната еуфория в първата си любов, а напротив – вместо на седмото небе от щастие попада в кошмар, разяждана от съмнения. Вбесена от предразсъдъците и в търсене на собствената си увереност, тя се записва в местния конкурс за красота, спечелен преди години от собствената ѝ майка.

Уил и още няколко необичайни кандидатки ще покажат на всички в града, че заслужават титлата точно толкова, колкото и останалите претендентки за короната. На подиума Уилоудийн ще шокира всички… и най-вече себе си.

Още за книгата:
• #1 в списъка с бестселъри на New York Times
• Най-добра книга на Amazon за 2015
• Най-добра книга на Booklist за 2015
• Награда за най-добър юношески роман за 2015 на Romantic Times
• Избор на Асоциацията на американските библиотекари за 2016

Правата за филмиране на книгата са откупени от Disney.

Отзиви:
„Неповторимият глас на главната героиня Уил подтиква читателя да се замисли над всичко онова, което допринася за изграждането и унищожаването на нечие самочувствие… Блестящо!“
Booklist

„Очарователна южняшка тийн история, в която се влюбих!“
Мишел Гейбъл, автор на „Парижкият апартамент“

„За всеки, който някога се е чувствал неудобно в собствената си кожа.“
Аз чета

Сподели в: